72 души у нас са с гривни за електронно проследяване

1
От министерството на правосъдието отчитат, че устройствата дават резултат
От министерството на правосъдието отчитат, че устройствата дават резултат Видео: NOVA

60 освободени под домашен арест у нас, в момента са с електронни гривни за проследяване. Други шестима, осъдени на пробация, също са с такива устройства.

От министерството на правосъдието отчитат, че за първата година от въвеждането им, гривните дават резултат. 

Пандемията от COVID-19 и извънредното положение  превърнаха мнозина българи в затворници в собствените им домове. 

А когато става въпрос за осъдени, самоконтролът е от значение, припомня заместник-министърът на правосъдието.

Това е един пряк път към поправяне на съответното лице. Благодарение на домашния арест, контролиран с гривни, се освобождава ресурс на МВР“, каза зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов, предава NOVA.

137 души са били с електронна гривна от въвеждането им у нас през април миналата година. Към днешна дата бройката им е наполовина, като сред тях са и петима затворници.

Най-вече поради естеството  на работата, която извършват, им е дадено разрешение да нощуват извън територията на местата за лишаване от свобода. Това по принцип са много малко хора“, каза Проданов.

Осъдените на пробация носят електронна гривна, за да се следи местонахождението им.  А пуснатите под домашен арест  слагат устройството, за да знаят МВР и съда дали не напускат определения им периметър.

Ако бъде напуснат района, в срок от 3 часа трябва да бъде извършен оглед. Ако се установи, че лицето действително отсъства, то прокурорът трябва да бъде уведомен“, поясни Проданов.

Никой досега не е правил опит да свали устройството. Към настоящия момент, най-много  лица, поставени под електронно наблюдение, има в обсега на областната служба „Изпълнение на наказанията” – Бургас, където са 14 души. И в областната служба „Изпълнение на наказанията” в София, където са 13 души.

Един от тях е и Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги в Борисовата градина. На 22 април той беше пуснат в домашен арест с проследяващо устройство Поставянето на електронна гривна става само с разрешение на осъдения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари