703-ма души си платиха по 1670 лева за да се пенсионират!

0
Те са навършили нужната пенсионна възраст, но с липсващ осигурителен период
Те са навършили нужната пенсионна възраст, но с липсващ осигурителен период

703-ма българи са платили средно по 1670 лева, за да излязат в пенсия.

Това показват предварителните данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за откупения осигурителен стаж през първото полугодие на година. Това са хора, навършили нужната пенсионна възраст, но с липсващ осигурителен период. Според закона те могат да откупят от НОИ до 5 години стаж, като всеки месец им струва по 74,76 лв.

Средно по 22,34 месеца трудов стаж не са достигали на 703-мата нашенци в пенсионна възраст, за да излязат в заслужена почивка, показват още данни на НОИ, цитирани от "Монитор".

В сравнение с първото полугодие на миналата година липсващият осигурителен период е без промяна. За сметка на това откупилите стаж за пенсия са намалели двойно за година. През първите шест месеца на 2015 г. осигурителен период са си купили 1659 бъдещи пенсионери.

Лек спад има и при висшистите, които са пожелали да откупят периода на обучение, който след време ще им се признае като осигурителен стаж за пенсия. 2201 висшисти са се възползвали от тази възможност тази година, което е с 164 по-малко спрямо същия период на 2015 г. всяка година над 6000 висшисти купуват стаж за старини показват данни на НОИ.

За първото полугодие на 2016 г. приходите на НОИ от откупуване на осигурителен период са 5,1 млн. лева. Максималният период, който кандидат-пенсионерите и висшистите могат да откупят, е 5 години. Това означава, че за една липсваща година социални осигуровки мераклиите трябва да отделят 897,12 лв., а ако се възползват от възможността да закупят всички 5 години трябва да извадят 4485,60 лв.

Според експерти интересът към услугата може да се увеличи към края на годината заради възможността за предсрочно пенсиониране.

От януари хората, на които не им достигат до 12 месеца до навършване на пенсионна възраст, могат да излязат в заслужена почивка срещу по-ниска пенсия. За всеки недостигащ месец парите им за старини ще намаляват с 0.4%.

"Доста хора ще съчетаят тази възможност с опцията да закупят и недостигащ осигурителен стаж, за да се пенсионират до края на година, преди пенсионната възраст да се покачи от догодина", обясни пенсионният консултант Христина Апостолова.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари