7 знака, че сте на грешното работно място

2
Forbes сподели признаци, които да ни подскажат, че изборът на дадена работа вероятно е грешка
Forbes сподели признаци, които да ни подскажат, че изборът на дадена работа вероятно е грешка

Forbes сподели признаци, които да ни подскажат, че изборът на дадена работа вероятно е грешка

След хаоса в пазара на труда по време на пандемията, изглежда тази година е време за отрезвяване. Много служители осъзнаха необходимостта от по-здравословна среда на работното им място и това накара значителна част от хората да напуснат работа. В най-голямата икономика в света например 4,3 милиона души напуснаха работата си само през август. Така САЩ остава с 10,4 милиона свободни работни места, според официалната статистика, пише Money.bg.

Пазарът на труда стана толкова горещ, заплатите (особено в някои сектори) се вдигат значително и сега е може би най-доброто време служителите да се замислят дали не трябва да сменят работата си.

Ето седем признака, посочени от Forbes, които може да ни подскажат, че изборът на дадена работа вероятно е грешка:

1. Няма ясни граници

Поставянето на границите е от изключително важно значение за всяка връзка и това разбира се важи за тези, които се случват на работното място. Няма нищо по-разочароващо от шеф, който не разбира как да задава, следва или спазва граници. Ясни граници могат да бъдат поставени в много аспекти на професионалния живот -длъжностни характеристики, брой работни часове, и други. Работа, в която няма поставени граници, вероятно ще бъде твърде изтощителна.

2. Мантрата "Ние сме семейство"

Някои компании има философията - "всички ние сме семейство тук". Това е начин служителите да бъдат накарани да се чувстват свързани и близки. Понякога обаче, зад това стоят повече очаквания, отколкото е прието. Работните места са работни места, а не семейство. Внимавайте добре, когато се появи подобно разбиране на вашето работно място и не позволявайте да това да разруши важни граници.

3. Нямате време за почивка

Според някои проучвания т.нар. бърнаут или прегряване е най-честата причина хората да напуснат работата си през последната година - 40% от хората, които сменят работата си напускат поради тази причина. Работа, в която нямаме възможност за почивка, е вредна за здравето.

4. Не смятате целите на компанията за свои цели

Едно от нещата, които правят истински щастливи служителите е, когато виждат, че целите и мисията на компанията съответстват на техните собствени. В случай, че това не е така, за служителя е истинско предизвикателство да върши работа и да изпълнява цели, зад които му е трудно да застане.

5. Нямате възможност за израстване в кариерата

Едно от най-разочароващите неща за служителите е да имат застой в кариерата си. Ако работното място не предлага професионален напредък или личностно израстване, то това може да бъде разочароващо и демотивиращо. Ако сте от хората, които търсят кариерно израстване, подобно работно място не е добър избор.

6. Голямо текучество

Тази година се наблюдава много по-високо текучество на служители от нормалното. Подобни работни места - където новите служители се оказват най-опитните за кратък период от време, не са добър избор. Добре е проучим тези неща, още преди да кандидатстваме за работата, за да не ни се налага да го разберем по трудния начин.

7. Има много ръководители и много крайни срокове

На повечето работни места има само един мениджър и ръководители, с които служителите комуникират, за да координират работата си. Работа с много ръководители, които имат еднакви правомощия може да бъде трудна задача, за един служител. Това е свързано с различни срокове и може да бъде трудно изпълнимо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари