7 правила за лична хигиена, които нарушаваме всеки ден

1
Това може да ни струва не само красотата, но и здравето
Това може да ни струва не само красотата, но и здравето

Правилата за лична хигиена не са толкова трудни, но понякога ние сме склонни да правим нещата грешно.

Това може да ни струва не само красотата, но и здравето. Представяме ви 7 често допускани грешки при лична хигиена и няколко начина за тяхното избягване.

1. Покривате устата си с ръка, когато кашляте или кихате

Когато покриваме устата си с ръце, докато кашляме или кихаме, ние помагаме на микробите да попаднат върху нашето лице. В резултат на това, по него започват да се появяват обриви, зачервявания и други неприятни последици. Това е изключително опасно при инфекциозните заболявания, тъй като триенето на очите с ръце може да предизвика възпаление на клепачите.

Как да го направите правилно: Покрийте устата си със салфетка. За предпочитане е тя да бъде хартиена и да служи за еднократна употреба. Ако не разполагате с такава, покрийте устата си с ръка.

2. Подрязване на ноктите 

Нокътната плоча се състои от люспи, натрупани една върху друга като плочки. Използването на ножица деформира структурата на нокътя: той започва да се бели и да се чупи.

Как да го направите правилно: Ако трябва да подрежете дълги нокти, трябва да ги захванете толкова дълбоко, колкото е необходимо и след това да ги изпилите с пила. Във всички останали случаи, е достатъчно само да ги оформите.

3. Нанасяне на молив от вътрешната страна на клепача

Върхът на вашия молив, и най-вече четката на очната линия, съдържа бактерии, които могат да причинят инфекция, ако си проправят път към лигавицата на очите. В комбинация със сълзи, козметичното средство създава благоприятни условия за тяхното размножаване.

Как да го направите правилно: Ако искате да акцентирате върху долния клепач, използвайте сенки за очи: нанесете ги на известно разстояние от линия на миглите.

4. Почистване на носа

Вашите пръсти са дом на бактерии, които могат да причинят инфекция, ако попаднат върху носната лигавица. Това е особено опасно, в случай на запушен нос, защото инфекцията може да се разпространи от носната кухина към синусите и да доведе до синузит.

Как да го направите правилно: Почистете лявата и дясната ноздра последователно, използвайки вода или специално средство за целта.

5. Измиване с душ гел всеки ден

Нашата кожа е обитавана от полезни бактерии, които я предпазват от инфекции и я поддържат естествено хидратирана. Ежедневната употреба на душ гел унищожава тази бактерии. Тялото става по-податливо към различни заболявания и кожата започва да се изсушава. Това може да доведе до екзема.

Как да го направите правилно: Ежедневната употреба на сапун е необходима само за ръцете, подмишниците и интимните части. Другите зони могат да бъдат почистени с помощта на душ гел веднъж на всеки 2 дни.

6. Употреба на прекомерно количество паста за зъби

Голямото количество паста оказва натиск върху косъмчетата на четката. Вместо да почистят зъбите, те започват да се плъзгат над тях. Това значително намалява качеството на триене.

Как да го направите правилно: Препоръчителното количество паста за зъби за възрастни е с размер на грахово зърно, а за деца - оризово зърно.

7. Употреба на прекомерно количество балсам за коса

Балсамът за коса има плътна структура, заради наличието на силикон и други компоненти, които имат за цел да направят косъма здрав и лъскав. При нанасяне на прекомерно количество от него, косата бързо се замърсява. Ако продуктът попадне върху скалпа, порите се запушват. Това води до прекомерно омазняване и бавен растеж на косъма.

Как да го направите правилно: Оптималното количество балсам за коса може да бъде определен с размер на малка монета. Той трябва да се прилага само върху сухи и цъфтящи краища.

Източник: brightside.me, inspirerr.com

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари