7 микроязовира в Бургаско са със скъсани стени след дъждовете

0
Четири от водоемите са на територията на община Бургас, два са в община Камено и един в Айтос
Четири от водоемите са на територията на община Бургас, два са в община Камено и един в Айтос Снимка: Дарик

Седем каскадни микроязовира в област Бургас са със скъсани стени, показва проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, информира БНР.

Четири от водоемите са на територията на община Бургас, два са в община Камено и един в Айтос. Язовирите не са включени в списъка на потенциално опасните и според специалистите не могат да създадат приливна вълна. 64 пожарникари участват в спасителните действия, информират от МВР. 

Община Камено е в бедствено положение. В община Бургас е обявено частично бедствено положение. Община Камено е в бедствено положение. 

Осем язовира се проверяват за скъсани язовирни стени. По неофициална информация 90 литра на квадратен метър е падналото количество дъжд от 2.00 до 4.00 часа през нощта. 

Кметът на село Трояново Андон Николов потвърди информацията за скъсана стена на местния язовир. Всички жители на село Тръстиково, община Камено, са евакуирани. Там има скъсана дига на река Русокастренска.

"Най-тежка е ситуацията в три села – Полски извор, Черни връх и Равнец. Пътят Бургас – Средец е затворен заради разрушен мост. В община Камено има разрушени пътни настилки. Достъпът до много от населените места е затруднен. В трите най-пострадали селища водата е започнала да се оттича. Затворен е пътят за село Извор, поради преливане на реката, както и пътят от Долно Езерово към село Братово. Река Велека продължава да прелива в село Кости, наводнен е площадът на селото", разказа областният управител Вълчо Чолаков. 

Равносметката: трима души от селата Ливада, Равнец и Полски извор са загинали. В село Полски извор продължава издирването на един човек. 

Засегнатите от наводнението населени места в Бургаска област са селата Камено, Константиново, Братово, Ливада, Равнец, Черни Връх, Полски извор, Тръстиково, както и южните квартали на Бургас. Евакуирани са били трима бедстващи жители на селата Братово, Равнец и Черни връх.  

Затворени за движение са пътят за село Извор, поради преливане на реката, както и пътят кв. Долно Езерово - село Братово.

В община Карнобат екипи на пожарната са се отзовали на 9 сигнала, работата по които вече е приключила. Река Велека продължава да прелива в село Кости, община Царево, наводнен е площадът на селото.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари