7 хиляди деца остават без място в градините в София

0
Зам. кметът Тодор Чобанов уточни, че общият брой места е близо 14 хиляди, а за тях кандидатствали 19 хиляди деца
Зам. кметът Тодор Чобанов уточни, че общият брой места е близо 14 хиляди, а за тях кандидатствали 19 хиляди деца

Малко над 7 хиляди деца останаха извън групите на детските ясли и градини в София при първото класиране.

Зам. кметът Тодор Чобанов уточни, че общият брой места е близо 14 хиляди, а за тях кандидатствали 19 хиляди деца.

Приемът на първо класиране става само по първо желание и затова за следващите класирания остават още 3500 свободни места, увери той. Според зам. кмета броят на кандидатстващите деца през тази година е с около 2500 повече от мината година. Второто класиране ще е на на 24 май, третото - на 7 юни, четвъртото класиране е на 21 юни. От 21 август започват текущите класирания, информира зам.-кметът Чобанов. Той припомни, че в момента се строят седем сгради на детски градини, извършват се реконструкции и разширения на три детски градини. През тази година ще започне и строителството на осем сгради на детски градини, като е възможно броят им да бъде по-голям в зависимост от бюджетните параметри през средата и втората половина на годината, каза още Чобанов.

Местата в самостоятелните ясли и в яслените групи към детските градини покриват едва 17,3% от децата в съответните възрастови групи. Към края на декември, 2018 г. в България са функционирали 840 такива заведения и групи с общо 33 226 места. Въпреки ниската осигуреност с места в яслите обхватът не е максимален. Записаните деца са малко под броя на наличните  места - 31 939, като 16 449 от тях са момчета, а 15 490 - момичета. Това се равнява на обхват от 16,6% от възрастовата група. Това пък показва статистиката на НСИ за наличието на места в яслите в България, цитирана от агенция "Фокус".

В някои големи градове проблемът с липсата на места е драматичен и децата, оставащи извън класиранията, са повече от приетите. Кампанията за прием в яслите и градините в София е в разгара си, първото класиране ще бъде обявено утре. 

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари