67.4% от българите нямат никакви лични спестявания

0
35.2% от домакинствата трудно свързват двата края
35.2% от домакинствата трудно свързват двата края Снимка: БГНЕС/архив

Почти две трети (67.4%) от българите нямат никакви лични спестявания или са толкова малки, че едва ли биха изкарали повече от 3 месеца без доходи. Това показват резултати от общоевропейско проучване за последиците от кризата, предизвикана от коронавируса на Eurofound (Европейската фондация за подобряване на живота и работните условия)

На въпроса „Ако домакинството ви не получава никакви приходи, колко дълго ще поддържате същия стандарт на живот“, с 3-6 месеца отговарят малко над 16%, а 6-12 месеца – други 7%. По-малко от един от всеки десет (9%) разполага с ресурси да остане без доходи повече от година, информира pariteni.bg.

23,2% от българите са посочили, че са забавили плащането на сметката си за телефон и интернет за периода юни-юли. Толкова са отговорили, и че са забавили плащанията на сметки за ток, вода и газ  през последните 3 месеца.

Над една трета (35.2%) от домакинствата казват, че много трудно или трудно свързват двата края. За над една четвърт това се отдава с известни затруднения – отново заради нивото на доходите.

През юли – към момента на проучването (22 юни – 27 юли 2020), всеки десети от анкетираните българи е казал, че е изгубил работата си след началото на пандемията. По-зле е в Испания (16%), Кипър, Гърция, Унгария и Латвия, но авторите предупреждават, че данните им за кипърците и латвийците са с ниско качество.

„Опасявате ли се, че ще останете без работа в следващите 3 месеца?“ – България е водеща с 19.8%, отговорили с „много е вероятно“ и „по-скоро е възможно“. „Опасявате ли се, че ще останете без работа в следващите 3 месеца?“ – България е водеща с 19.8%, отговорили с „много е вероятно“ и „по-скоро е възможно“.

В същото време отговорите показват, че домакинствата са силно зависими от помощи от бюджета. Без спестявания казват, че са 37.6% от анкетираните, а още 29.8% – че разполагат с някакви средства да изкарат не повече от 3 месеца начина си на живот.

С „Не“ или „Не се прилага за мен“ са отговорили 93.4% от българите, запитани „Получихте ли или поискахте ли помощ за заплатата си?“. Под 2% посочват, че са получили помощ за безработен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Обикновен работен ден на ВИК - Русе.
Бригадир се обръща към работниците:
- Засега копайте тук, а аз ще ида да проверя къде трябва...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари