65 души си направиха безплатен преглед за катаракта от Русе

0
Медиците откриха 32 случая на катаркта в различен стадий
Медиците откриха 32 случая на катаркта в различен стадий

65 души от Русе и региона се възползваха от възможността да си направят безплатни профилактични прегледи за катаракта /вътрешно перде/ в отделение Очни болести на Университетска болница „Канев“.

Повечето от хората бяха на над 60 годишна възраст. Медиците откриха 32 случая на катаркта в различен стадий, а на тези, които са в напреднал стадий бе предложено да се оперират в отделението по очни болести в УМБАЛКанев“.

Катарактата е социално значимо заболяване, което трябва да се диагностицира и лекува навреме, чрез имплантация на вътреочни лещи. За съжаление не е немерено друго лечение освен оперативното – нито честата подмяна на Вашите очила с диоптър, нито смяната на контактните лещи за очи подобряват зрението при катаракта.

Добрата новина е, че оперативното лечение е вече рутинна операция, която отнема не повече от 15 минути на око.Катаракта е помътняване на лещата на окото, която обикновено е прозрачна. За хората, които имат катаракта, процеса на виждане е изключително затруднен и може да се опише като гледане през перде (затова често се нарича старческо перде).

Повечето катаракти се развиват бавно, постепенно и в началото няма да усетите разлика в зрението си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Клаксонът е измислен да спира катастрофи. Пoлзва се и при сватби, но тогава вече е късно.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари