6000 русенци празнуват имен ден

0
Какви са поверията на днешния празник
Какви са поверията на днешния празник

Днес близо 6000 русенци празнуват имен ден, когато отбелязваме големия християнски празник Цветница.

Днес празнуваме един от най-красивите пролетни празници – Цветница, или Връбница. Той се отбелязва ден след Лазаровден и седмица преди Великден.

Денят е важен за християните, тъй като е посветен на тържественото посрещане на Христос с маслинови и лаврови клонки в Йерусалим, след като съживява Лазар. Чудото накарало и най-скептичните хора от Йерусалим да повярват в извънмерната сила на Христос. Паралелно с това Божият син си навлякъл омразата на еврейските първосвещеници. Именно на Лазаровден е взето решението да бъде заловен Иисус при първа възможност и да го екзекутират.

Днес вярващите носят в храмовете лаврови, върбови, маслинови клонки и пролетни цветя. Оставят ги на олтара, откъдето си взимат за вкъщи от осветените за здраве, а и за да предпазят семейството от зло и болести. Клонките от върба престояват цяла година пред домашната икона, свити на венец, тъй като се вярва, че имат предпазваща и възпроизвеждаща сила.

Народната традиция повелява на Цветница момичета, които са лазарували предния ден, да се съберат на реката, за да изпълнят обичая „кумичене“. Всяка една от тях носи венче от цветя и омесен от нея обреден хляб, които нареждат върху дъсчица и пускат по течението. Момичето, чието венче излезе най-напред, става „кумица“ и повежда моминското хора към дома си.

На днешния ден е позволено да се яде риба, а от утре започва Страстната седмица, посветена на страданията на Иисус Христос, на неговата кръстна смърт и погребение.

На Цветница има поверия, които се сбъдват и до днес и в които хората вярват.

По никакъв повод не сваляйте от иконата в къщата старите върбови клонки. Направите ли го, над целия дом ще тегне нещастие. След като донесете новия венец от свежи клонки, тогава изхвърлете стария в река или течаща вода. Така ще отнесете всичкия негативизъм, събрал се в него. Помнете, че венецът през всички тези 365 дни е предпазвал Вас и семейството Ви от неприятности и болести.

Ако на Цветница печете питка, но тя остане сурова във вътрешността, това предвещава, че скоро ще се разделите с близък Ваш човек. На днешния празник по никакъв повод не забождайте нож в хляба, тъй като това вещае бедност не само за Вас, но и за цялата фамилия. Не чистете дома си, докато печете питката. Направите ли го, ще прогоните късмета си. За щастие и берекет хапнете в началото и в края на всяко хранене днес залък хляб, поръсен със сол. Направят ли го и останалите на трапезата, късметът ще е с тях поне до следващата Връбница.

Днес близо 6000 русенци празнуват имен ден.

Денят е празник на цветята и цъфтежа, а според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Камелия, Жасмина, Елица, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лиляна, Лилия, Латинка, Росица, Роден, Маргарита, Диляна, Виолета, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор.

Справка от отдел „Гражданско състояние” в Община Русе сочи, че най-многобройни са дамите с името Росица – 870 и Маргарита – 725. Следват тези, наречени Виолета – 649, Ралица са 489, 486 дами се наричат Лиляна, Лилия са наречени 363 жени, Цветанка – 380, а с името Диляна са наречени 227 жени.

При мъжете най-многобройни са тези с името Росен – 566; 335 се казват Цветан; името Явор носят 321 човека, следват 239 с името Здравко, 80 се наричат Ясен.

Честит имен ден на всички именници! Бъдете живи, здрави и много усмихнати!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари