600 лева да се ожениш на "Радецки"

0
Хит сред бъдещите младоженци е да се венчаят на парахода "Радецки"
Хит сред бъдещите младоженци е да се венчаят на парахода "Радецки"

Хит сред бъдещите младоженци е да се венчаят на парахода "Радецки".

Цената за вдигане на сватба на легендарния кораб е 600 лева.

Това съобщава пред "България Днес" завеждащият филиала на Националния исторически музей - "Параход Радецки" Людмила Дамянова.

Корабът ще бъде пуснат да плава по река Дунав на 26 април. Това се случва за пета поредна година. Един курс се прави за около час. "Радецки" ще се движи по Дунав до края на октомври.

"Плаване има, когато се събере група. Капацитетът на парахода е 100 души. Цената на екскурзията е 400 лева за групи студенти, ученици или пенсионери. За другите е 600 лв. Има хора, които наемат кораба, за да се венчаят на него. Все пак 600 лева не е скъпо за сватба. Още отсега имаме заявки. Най-много са през лятото", обясни Дамянова.

Директорът на парахода музей обясни как протича сватба на легендарния кораб.

"Хората се венчават, след което с гостите правят обиколката по реката. След нейния край тържеството се мести на друго място. "Радецки" не е бар, за да се празнува на него", каза Дамянова.

На кораба има няколко зали. В част от тях се намират и вещи на Христо Ботев. Сред най-ценните антики, които се пазят, са последни писма на великия наш поет и революционер, както и копие на най-старото знаме на четата му.

"Някои искат да се венчаят на палубата, други вътре. И на двете места е красиво. На кораба се правят и семинари. На хората им харесва круизният туризъм", поясни Дамянова.

Директорката на музея е категорична, че състоянието на "Радецки" е отлично. През 2011 година корабът е претърпял основен ремонт.

"Движи се бавно, което още повече се харесва на гостите. Разходката е около пристанището в Козлодуй. Когато е срещу течението, "Радецки" се движи със 7-10 километра в час. Ако е по него, с 15 най-много", добави тя.

Крепостта Баба Вида също е предпочитано място за сватба. Много от младите хора предпочитат най-хубавия ден от живата им да се запази като красив и романтичен спомен, като си кажат "да" на това исторически значимо място.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари