60% от хората в сивия сектор не го смятат за нарушение

1
Хората смятат, че да работиш без договор не е кой знае каква беда
Хората смятат, че да работиш без договор не е кой знае каква беда

Това показва проучване на Института по социология и философия на БАН

60% от хората, които са работили в сивия сектор смятат, че недекларираният труд не е сериозно нарушение, а повече от половината от тях твърдят, че са съгласни да работят без осигуровки. Това показва проучване на Института по социология и философия на БАН.

Времето на сивия труд в България не е отминало.

От анкетираните 1800 души 40% признават, че поне веднъж им се е случвало да работят без договор, да се осигуряват върху по-малка сума от реалната заплата или да получават допълнително възнаграждение на ръка. Александър Герганов от Института по социология и философия на БАН коментира пред БНР:

"Хората смятат, че да не те осигуряват и да работиш без договор не е кой знае каква беда или нарушение".

Политическата нестабилност и несигурност в страната подхранват формите на недекларирания труд, заради корупцията и размитата отговорност, казва още Александър Герганов:

"Липсата на солидарност в мисленето на хората, което свързваме с ниското доверие в институциите, в държавата, както и междуличностно ниско доверие".

Проучването е направено през миналата година и отчита мащабите на недекларираната заетост през 2021 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    мм
    Абсолютно и по голяма част от бизнеса ако заплащат всичко са вътре и за това има сив сектор държавата принуждава иначе на кой не му се иска да му е спокойно ама да работиш и да си вътре е лудост
  • 4
    1
    Мунчо
    Ами с такава "Инспекция по труда(?)", така! Ако подадете сигнал за работа без трудов договор, не за вас, за някой друг, ще ви питат какъв е вашият интерес от сигнала!!! Шенген ли, еврозона ли, ЕТО ЗАТОВА НЕ НИ ИСКАТ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари