60 на сто от сиренето у нас е имитация

0
Все повече са имитиращите продукти, които се продават у нас
Все повече са имитиращите продукти, които се продават у нас

Около 60 на сто от бялото саламурено сирене у нас е имитация, заяви заяви председателят на тяхната асоциация Димитър Зоров на първия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит.

Все повече са имитиращите продукти, които се продават у нас, а българските млекопреработватеи изпитват липса на качествено българско мляко, каза той. 

Въпреки недостига на качествена суровина, в определени периоди от годината все пак има излишък на мляко. Но това мляко не е това, от което могат да се направят качествените и трайните млечни продукти по БДС - не отговаря на първа категория мляко, хигиената му не е достатъчна, няма достатъчно протеин, а  от протеина става и киселото мляко да е гъсто, излиза и рендамана на сиренето и кашкавала, което определя и цената, посочи още Зоров и поясни, че България внася между 10 и 15 на сто от млякото си.

Страната ни обаче е един от големите износители на млечни продукти, допълни той. Изнасяме за страни дори  като Австралия, за Щатите, за цяла Европа, за някои от руските републики, Близкия изток, Йордания, Ливан. Най-експортно ориентираният продукт е българското бяло саламурено сирене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари