6 упражнения за железен корем

7
За да се получат релефни плочки има две изключително важни ...
За да се получат релефни плочки има две изключително важни ...

Отличителен белег на сериозната работа във фитнеса са добре оформените коремни мускули, наричани от мнозинството „плочки“, а в същото време те са показател и за сравнително нисък процент на телесните мазнини.
За да се получат релефни плочки има две изключително важни неща – упражнения и диета. Именно първият фактор е обект на днешният ни материал. Тренировката включва 6 упражнения, които ще ви помогнат да достигнете до Светия Граал (релефна коремна мускулатура).
 

Тренировъчна програма

Упражненията от програмата се правят по 3 пъти. Те са достатъчно трудни, така че по една серия като за начало е много добър вариант. Повторенията са между 8 и 12. След като започнете да влизате във форма, увеличете бройките на 15 и постепенно покачвайте сериите.
Почивката между упражненията е между 90 и 120 секунди.
 

Върхът

Легнете на пода с лице към тавана, краката ви са изпънати, ръцете са отпуснати странично на тялото, с длани към земята. Вдигнете краката и торса си под ъгъл от 45 градуса (тялото ви трябва да застане във V-образна поза). Вдигнете ръцете и краката си възможно най-високо, без да извивате гърба си.
Ключов момент: Изключително трудно е, но се фокусирайте върху стягането на корема, докато движите тялото си.
Странични наклони на долен скрипец
Закачете D-образна дръжка на скрипеца и нагласете машината на най-долната й позиция. Застанете странично, хванете ръкохватката с лявата си ръка, а дясната поставете върху бедрата си. Дръжте главата си изправена и бавно започнете да издърпвате и спускате тежестта, чрез странични наклони с извиване на тялото в кръста.
Ключов момент: Разбира се, упражнението е за косите коремни мускули, но те са неразделна част от тренировката за правия коремен мускул.
 

Коремни преси с утежнение

Легнете на пода със свити крака и с ходила поставени на земята. Вземете в ръцете си не много тежък диск от щанга и ги изпънете към коленете. Поддържайте позицията и започнете да изпълнявате пълни коремни преси.
Ключов момент: Отново се съсредоточете върху свиването на коремните мускули. Използвайте по-леки тежести и захванете краката си за стабилност, ако е необходимо.
 

Коремни преси с ръце над главата

Легнете на пода със свити крака и с ходила поставени на земята. Изпънете ръцете си над главата и ги хванете (горната част на ръцете преминава покрай ушите). Ръцете остават статични през цялото време в тази позиция. Вдигнете торса и раменете си от пода и когато достигнете в горна позиция задръжте за момент, след което се върнете в начална позиция.
Ключов момент: Можете да усложните упражнението с хващането на диск от щанга, както в предходното упражнение.
 

Планк върху фитнес топка

Застанете в позиция за китайска почивка (планк) върху фитнес топка: ръцете са на широчината на раменете върху пода, краката са изпънати и качени върху топката. Поддържайте идеално права линия на тялото си. Задръжте в тази позиция за 60 секунди.
Ключов момент: Не си мислете, че това упражнение е лесно и би могло да бъде изпълнявано и от баба ви. В края на 60-те секунди цялата средна част на тялото ви ще изгаря от натоварването.
Подочистач

Легнете на пода и пъхнете ръцете си под таза, с дланите надолу. Съберете краката си, дръжте ги изпънати и ги вдигнете перпендикулярно на пода. Това е началната ви позиция. От нея, завъртете таза си наляво, понижавайки краката си към пода. Когато достигнете на няколко сантиметра от него спрете и се върнете в начална позиция. След това повторете същото движение, но надясно. Това е едно повторение.

Ключов момент: Това е един чудесен начин да завършите вашата тренировка за корем. При завъртането е нормално лявата или дясната част на таза ви да се отлепя от пода. Ръцете ви трябва да ви помагат да поддържате баланса си. Можете да използвате и друг вариант на упражнението. Вместо да поставяте ръцете си под тялото, вземете щанга и я хванете с по-широк захват. Дръжте я постоянно в горна позиция. Тя ще осигури баланса на тялото ви и ще ви даде допълнително стимулиране на мускулите в горната част на тялото.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари