6-те неща, които не си подозирал за Елизабет ІІ

0
Съпругът й принц Филип е и неин братовчед
Съпругът й принц Филип е и неин братовчед

Кралица Елизабет ІІ става днес най-дълго управлявалият британски монарх. Тя е кралица от 63 години, през които британците са имали 13 министър-председатели, преживяла е последните години на Сталин, мандатите на генерал Де Гол, на Джон Кенеди, Бил Клинтън, Джордж Буш (баща и син), Нелсън Мандела, Фидел Кастро… За кралицата има дори стотици анекдоти, но повечето хора не знаят поне 6 факта за Елизабет ІІ.

1. Има най-малко 20 восъчни статуи на кралицата

Известният музей на восъчните фигури „Мадам Тюсо” притежава повече от 20 восъчни фигури на кралицата. Първата е от 1928 г. на 2-годишната принцеса Елизабет, припомня Гардиън. Последната фигура е направена през 2012 г., като е използвана снимка на Нейно Величество от 2001 г. Създаването й е струвало 150 000 паунда (205 000 евро). Работата по фигурата е била „изключително вълнуваща”, но и „страшна”, казва пред изданието главният скулптор на музея, пише Le Monde, цитирани от Мениджър.

2. Елизабет е собственик на всички лебеди във Великобритания

Теоретично кралицата притежава всички диви лебеди в кралството. Това е така още от 12 век. Всяка година властите преброяват дивите лебеди в Темза в графствата Съри, Бъкингам, Бъркшир, Оксфорд и бившето графско Мидълсекс. Освен това кралицата притежава някои видове риби и морски бозайници във водите около Обединеното кралство от 14 век.

През 2004 г. един рибар от Уелс попадна в любопитен казус, след като хвана есетрова риба, рядкост в британски води. Бреговата охрана съобщи тогава пред Би Би Си, че рибарят е трябвало да поиска разрешение от кралицата да задържи улова – разрешението обикновено не се отказва.

3. Съпругът й принц Филип е и неин братовчед

Кралицата и съпругът й Филип, херцог на Единбург, е неин трети братовчед и има същите пра-пра-баби и дядовци – кралица Виктория и принц Албърт. Както уточнява Венити Феър, близкородствените бракове са все още често срещани в европейските кралски семейства.

Двамата се запознават през 1939 г. на официален обяд, след като вече са се срещали като деца. Лилибет – както кралицата наричала себе си, когато още не можела да произнесе името си правилно, вече 13-годишна, не изпускала братовчеда си от поглед, по думите на гувернантката й Марион Крофърд. След като отново се запознават, двамата братовчеди водят няколкогодишна кореспонденция. Тя приема предложението му за брак през лятото на 1946 г., без да пита родителите си. Годежът не е официализиран до април 1947 г.

4. Тя е и кралица на телевизионните сериали

Кралица Елизабет ІІ харесва телевизионни сериали и не се колебае да отиде на снимачните площадки, за да разговаря с актьорите. На 24 юни 2014 г. отиде да види декорите на „Игра на тронове” в Белфаст, Северна Ирландия. През 1982 г. откри декорите на „Коронейшън стрийт” в центъра на Манчестър. Телеграф припомня и разходката й на площадката на „ИйстЕндърс”.

5. Тя е механик по време на Втората световна война

През април 1942 г. Елизабет Уинздор, все още принцеса, влиза в женския корпус на британската армия и става  младши лейтенант. Обучава се за механик в Лондон и се научава да шофира, което Дейли Експрес отбелязва с поредица снимки.

6. Има слабост към коргитата

Кралицата е известна с любовта си към кучетата, особено от породата уелски Пембрук Корги.  През 2012 се появи видео за Олимпийските игри, в което Даниел Крейг играе ролята на ескорт на кралицата до стадиона. „Досега нито един световен лидер не беше толкова тясно свързван с определено животно, както Елизабет ІІ с нейните коргита”, написа Венити Феър това лято в статия, посветена на известните кучета. Според списанието кралицата е управлявала програма за развъждане на коргита в Уиндзор от 1950-те години.  

В момента тя притежава две коргита – Холи и Уилоу, както и две доргита – кръстоска между корги и дакел, наречени Вулкан и Кенди, съобщава сайтът на кралския двор. През 2012 г. началната страница на Google отдаде почит на привързаността на кралицата към животните, като използва за дудъл коргита. Според Крисчън сайънс монитор те я съпътстват в продължение на 30 години от управлението й.

Източник: Мениджър
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари