50 семейства не могат да спят защото блокът пращи и се намества

1

На втори август тази година, асфалтът на улица „Лозен планина“, до блокСтара планина“ в Русе пропада, а мазите на няколко входа в блока, намиращ се на около 10 метра от улицата се напълват до коляно с вода. Това е огромно количество и можем да си представим как е пропита почвата под сградата. Мястото е непосредствено до строежа на т.н. „Пробив Кауфланд“ (част от  проект „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе“ по оперативна програма „Регионално развитие“), който възлиза на 5 909 107.54 лв, от които русенските данъкоплатци ще заплатят 1 409 741. 80 лв..Вероятно аварията е причинена от некачествено изпълнение на водопровод имащ връзка с изпълнението на проекта, събщи гражданско движение Бъдеще за Русе

Живущите незабавно сигнализират, но от ВИК отстраняват повредата чак до сутринта. Тогава се пропукват и стените на блока, който буквално се разцепва между два от входовете. Днес 18 дни по-късно блокът продължава да потъва, стените на мазите буквално се трошат от натиска на сградата, а по високите етажи се появяват нови пукнатини. Процесът не спира и нощем хората не могат да спят защото блокът пращи и се намества. Вратите на гаражите вече не могат да се отварят и никой не знае до къде ще продължи това.

Кмета на Русе, Пламен Стоилов, отговаря на подадените до него жалби на живущите в блока, че това не е негова работа. В отговорите до жалващите се, описва случилото се, но измества темата към съществуващата наредба за паспортизация на строежите ,  която няма нищо общо със случая.

Съгласно чл. 196 от Закона за устройство на територията Състоянието на обектите и необходимите ремонтни и възстановителни дейности, както и обстоятелствата по чл. 195, ал. 6 се установяват с протокол от комисия, назначена от кмета на общината.“ А алинея 2 гласи: „Комисията действа служебно или по искане на заинтересованите лица, като събира всички необходими данни за вида и състоянието на строежа и изслушва заинтересованите лица. Въз основа на констатациите, отразени в протокола, комисията предлага на кмета на общината строежът да се поправи, заздрави или да бъде премахнат.“ Тези текстове на закона казват пряко, че кметът трябва да назначи комисия, която да установи състоянието и необходимите ремонтни дейности, а констатираното да бъде отразено в протокол.

Този протокол е необходим на пострадалите, за да могат да предявят претенциите си срещу виновните за аварията – ВИК или  строителните фирми. Вероятно кмета не желае случилото се да се протоколира и да бъде бързо забравено, за да не бъдат предявени искове за нанесени щети. Но няма как да стане. Българинът е особено чувствителен, когато става дума за домът му и когато някой, пък било то от некадърност посегне на него – прошка няма.

Реализацията на проекта не бе желана от живущите в квартала и подробния устройствен план бе оспорен в съда, но с „активното“ участие на съдията и вещото лице искът бе отхвърлен. Те излъгаха, че прокарването на улица не е строеж. Делото бе един от най-големите фарсове, разигравани в Административен съд – Русе.

Писмото на Пламен Стоилов в отговор на жалба по случая:

pismo ot kmeta

pismo ot kmeta 1

Източник: Бъдеще за Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари