50 безработни се включват в проект за трудова реализация, иницииран от ПГСАГ "Пеньо Пенев"

0
50 безработни се включват в проект за трудова реализация, иницииран от ПГСАГ "Пеньо Пенев"
Снимка: Дарик

Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия стартира проект за професионална квалификация и мотивация за трудова реализация. Това съобщи на пресконференция днес директорът на училището Камелия Денчева, пише "Топ новини".

Проектът ще обхване 50 безработни лица в областта, от които 30 ще са от Община Русе, 10 от Община Бяла, 5 от Община Сливо Поле и 5 от община Ветово. Те ще бъдат обучавани в две насоки - "Програмно осигуряване" (направление "Компютърни науки") и "Вътрешни облицовки и настилки" (направление "Строителство"). Предвижда се обучението да продължи 660 часа, като 330 от тях ще са теоретични, а останалите 330 ще са с практическа насоченост. В проекта са заложени стипендии за издръжка на обучаваните лица в размер на 8 лв. на ден, както и транспортни разходи за живеещите извън град Русе.

Камелия Денчева обясни, че обучаваните в направление "Програмно осигуряване" няма да изучават основите на компютърната грамотност, а ще се учат на реално програмиране, като в модула са включени изучаване на бази данни, уеб програмиране и други практически направления. Курсът ще приключи с държавни квалификационни изпити, като на успешно издържалите ги ще се издават свидетелства за професионална квалификация - втора степен. Осигурено е и изучаване на английски език за напреднали, което ще продължи 100 часа.

Направлението "Вътрешни облицовки и настилки" ще се основава на модулен принцип, като ще включва обща отраслова и специфична професионална подготовка. И тук курсът ще приключи с полагане на държавни квалификационни изпити и издаване на свидетелство за професионална квалификация. Обучението ще включва и часове по дигитална компетентност, които ще са общо 45 часа.

И в двете направления ще се проведе последващо мотивационно обучение, при което завършващите ще се учат как да пишат мотивационно писмо, ще се подготвят за явяване на интервю (събеседване) с работодатели, както и изготвяне на план за търсене на работа и реализация.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари