5 стъпки към здрави зъби

0
Спазвайте тези пет стъпки, за да поддържате добра устна хигиена
Спазвайте тези пет стъпки, за да поддържате добра устна хигиена

Лошият дъх и развалените зъби не са просто нещо срамно и неприятно, но също така вредят на цялостното ви здраве.
Занемарената хигиена на устната кухина води до размножаване на бактерии в устата, а те не само развалят зъбите и венците, но и водят до цялостни инфекции в организма, пише framar.bg.

Спазвайте тези пет стъпки, за да поддържате добра устна хигиена.

1. Четкайте редовно зъбите.
Вероятно няма да ви изненада, но миенето на зъбите с четка е едно от най-важните неща за оралната хигиена. Редовното миене с паста, съдържаща флуорид, може да попречи на бактериите да се задържат в устата ви и да предотврати лошия дъх и пожълтяването на зъбите. Четкането също така държи далеч кариесите. 

2. Пийте много вода.
Пиенето на много вода може да смекчи някои от проблемите, свързани с лошия дъх и кариесите. Това е така, защото се избягва натрупването на анаеробни бактерии в устната кухина, които се отмиват заедно с частиците от храна, останали в устата.

3. Почиствайте добре и езика си.
Много хора мият често зъбите си, но пренебрегват напълно езика, който е свърталище на много бактерии. Вземете си четка за зъби, която има и власинки за почистване на езика. Освен че ще спомогнете за заздравяването на зъбите си, ще се преборите и с лошия дъх.

4. Яжте всеки ден ябълки и моркови.
Ябълката е известна като натурална четка за зъби. За нея е установено, че има стимулиращ ефект върху венците и увеличава притока на слюнка. Повишеното слюнкоотделяне помага за намаляване на киселинността в устата и отмива частиците храна. Суровите моркови също действат по подобен начин и помагат за поддържане на хигиената на устната кухина.

5. Доверете се на хлебната сода.
Содата е абразивна и алкална по природа. Ако миете зъбите си най-малко веднъж седмично със сода за хляб, цялата плака по зъбите ще се разтваря. Освен това, поради алкалния й характер, киселата среда в устата ви ще бъде смекчени, а това ще попречи на размножаването на бактериите. 

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари