5 милиона лева за модернизация на депото за отпадъци в Русе

0
Община Русе инвестира в модернизация и опазване на околната среда
Община Русе инвестира в модернизация и опазване на околната среда Снимка: Община Русе

Община Русе инвестира в модернизация и опазване на околната среда

Община Русе ще отдели над 5 милиона лева с ДДС за стопанисване и експлоатация на Регионалното депо за неопасни, инертни и опасни отпадъци, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Депото, което обслужва общините Русе, Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан, е разположено в местността "Под Ормана", на около 2 450 метра от последните жилищни квартали на града. То е изградено върху площ от 292,4 декара общинска земя, от които 25,4 декара са отредени за клетки за опасни отпадъци.

Модерни технологии за управление на отпадъците

На територията на депото са изградени три клетки за неопасни отпадъци, две клетки за инертни отпадъци и две клетки за опасни отпадъци. В момента се експлоатира клетка III за неопасни отпадъци, а останалите клетки са в процес на рекултивация или предстои да бъдат изградени.

За по-ефективно управление на отпадъците са изградени и следните съоръжения:

  • Контролно-пропускателен пункт с електронна везна
  • Дизелагрегат
  • Трафопост
  • Автомивка за измиване на колелата на автомобилите
  • Мивка за измиване на контейнерите
  • Каломаслоуловител
  • Пречиствателна станция за отпадъчни води
  • Ремонтна работилница
  • Сондажен кладенец и резервоар за техническа вода
  • Стопанска сграда (гараж)
  • Модулна станция за светли горива

Грижа за околната среда

Около депото е изградена охранителна канавка, която отвежда дъждовните води извън територията на площадката. Инфилтратът (водите, които се просмукват през тялото на депото) от клетките за неопасни и инертни отпадъци се улавят и отвеждат към пречиствателна станция за отпадъчни води, преди да бъдат заустени в колектор на "Дунарит" АД.

За намаляване на вредните емисии в атмосферата е изградена и инсталация за изгаряне на биогаз, произвеждан от разлагането на отпадъците. Биогазът се изгаря в топлоизолирана горелка, а получената енергия се използва за отопление на сградите на депото.

Съхранение на опасни отпадъци

В отделна клетка се съхраняват временно луминесцентните лампи от демонтажа на уличното осветление и други опасни отпадъци от аварийни ситуации. Разтоварването и подреждането им се извършва с помощта на електротелфер и електрокар с повдигач.

Инвестиция в бъдещето

Община Русе е решена да инвестира в модернизиране и усъвършенстване на стопанисването на регионалното депо за отпадъци. Целта е да се осигури екологично чиста и безопасна среда за жителите на общината, както и да се допринесе за опазване на околната среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Еколог
    Не знам към кого да е отправен коментара ми - дали към Община Русе или към редактора на Дунав мост. На въпроса - не подвеждайте аудиторията, че става дума за модернизация. Подобна обществена поръчка се изпълнява от 2006 година, когато депото започна да приема отпадъци. Нищо, ама нищо по-различно не се прави и този път за да се определи като "модернизация". И преди е имало отвеждане на инфилтрата от клетките за отпадъци в локална пречиствателна станция, каломаслоуловител, лесозщитен пояс. Обаче така и така се е отворила тема - интересни са критериите за подбор, които Възложителя поставя, не за пръв път. Под „дейност с предмет сходен с този на поръчката‘“ следва да се разбира услуга по управлението на съоръжение за третиране на отпадъци, включващи най-малко битови и строителни отпадъци. Да преведем за незапознатите - параграф 1 ДР ЗУО, т. 44. "Третиране на отпадъците" са дейностите по оползотворяване или обезвреждане, включително подготовката преди оползотворяване или обезвреждане. Депонирането на отпадъци е дейност по обезвреждане, не по оползотворяване. Обясненията на Възложителите защо критериите за подбор се занижават винаги са в една посока - за да не дискриминират участниците. В такива моменти ме обзема една надежда, една вяра в добрината и справедливостта, хаха. Положението с оператора на Инсталацията за анаеробно третиране беше по-плачевно. Е, важното е да има оператори.
  • -4
    4
    Архитект
    Въпреки разните лузъри и д.ебили , Русе се движи в правилната посока като европейски бял град , а не гето. Въпросът с отпадъците е решен засега интелигентно. Завод за сепариране и рециклиране може да реши проблема със градското сметище.
  • 1
    3
    В Швеция...
    В Швеция данък смет не е 5 лв, а поне 50 евро бе абдал.
  • -1
    2
    Sweden
    В Швеция във всеки голям жилищен блок имат отделение със поне 10 вида контейнери за отпадъци . Всеки живеещ в блока си пуска отпадъците разделени по съответните контейнери. Това е предвидено още при проектирането и строежа на панелките понеже са по нови. В Русе би могло да се предвиди до всеки блок площадка със контейнери за разделно събиране и контрол със някакъв скенер на самите контейнери. Съответно разделно събраните отпадъци отиват в завод за рециклиране както е сега.
  • 2
    1
    Васо
    Модернизация на една дупка. Ай стига е!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари