5 грама злато - хит за подарък и инвестиция

0
Сериозните инвеститори се спират на кюлчета от 1 кг
Сериозните инвеститори се спират на кюлчета от 1 кг Снимка: БНБ

Най-често се купуват златни кюлчета и монети от около 5 грама. Те са за първа инвестиция или за подарък. Сериозните инвеститори се спират на кюлчета от 1 кг“.

Това обясни за д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка, пише „Монитор“.

По думите й други инвеститори предпочитат златни инвестиционни монети от една, половин или четвърт унция или кюлчета от 10, 20 и 50 грама, а най-често покупките на злато се плащат с банков превод или с карта.

Според Валентина Григорова-Генчева интересът към златото е обусловен от традицията на българите и от неговото свойство в малък обем да се съхранява голяма сума пари. Например златно кюлче приблизително колкото мобилен телефон е цял килограм и стойността на това тегло е около 80 хил. лв. Интерес към подобни вложения има и в България, и в Европа. Хората у нас са информирани и следят тенденциите към поскъпване на златото. В момента на фона на търговската война между САЩ и Китай цената му е висока и много атрактивна. В евро в последните дни тя гони 1200 евро за тройунция, в щатски долари премина границата от 1300. Тенденцията е за купуване. През май има ръст на търсенето и ако цените се задържат на това ниво, търсенето ще продължи да е високо и през лятото, което иначе се смята за по-слаб сезон за инвестиране. В последните 10 години се наблюдава тенденцията да се купуват благородни метали в разгара на топлия сезон.

Главният дилър на „Тавекс” Димо Стефанов смята, че физическото злато е вид застраховка. „Хората инвестират по една или друга причина в злато - кюлчета и монети. В този случай се изисква по-дългосрочен поглед и по-скоро се купува застраховка за бъдещето - като например предпазване от банкови фалити или сериозна инфлация“, обяснява той.

„Някои играят и на борсите с фючърсите на благородните метали, но този инвестиционен инструмент има по-тесен марж, защото не притежава качествата на физическото злато например. При физическото злато маржът е 4%, а при търговията с някакви деривати - около 0,5%“, уточнява експертът.

На въпрос в какво злато предпочитат да инвестират българите, Стефанов отговори, че зависи от сумата, която са решили да вложат.

„Има продукти и за хора с по-малко пари и за тези с повече. Маржовете на тези продукти са добри. Когато си купувате монета 7-8 или 5 грама, цената й ще бъде по-висока на единица тегло, отколкото за 100-грамово кюлче, но разликата не е чак толкова голяма. Клиент, искащ да инвестира малка стойност в злато, няма да загуби чак толкова."Малките инвестиционни продукти също са достатъчно ликвидни. Със сигурност малките клиенти са повече от големите. И кюлчетата, и монетите са ликвидни и могат да бъдат продадени навсякъде по света, а не само у нас“, добави той. Стефанов поясни, че част от хората инвестират и в златни монети с нумизматична стойност, но за тази цел трябват много познания и винаги има риск да загубим както при покупката, така и в продажбата на подобен актив.

Търсенето на надеждни активи донесе няколкодневно поскъпване на златото, сочат данните на нюйоркската борса Comex. Вчера сутринта цената се увеличи с 2,95 долара за тройунция до 1339,75 долара. Експертите прогнозират тенденцията да се запази, особено на фона на продължаващата търговска война между САЩ и Китай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари