5 години затвор за бивш полицай от Русе

0
Ваньо Димитров е уличен в изнасяне на тайни към наркодилъри
Ваньо Димитров е уличен в изнасяне на тайни към наркодилъри Снимка: Dariknews.bg

5 години затвор поиска апелативната прокуратура във Велико Търново за бившия полицай от Русе Ваньо Димитров, уличен в изнасяне на тайни към наркодилъри.

Според прокурор Светослав Калчев подсъдимият заслужава по-тежко наказание, защото целта му била да провали разследване на колеги от друго РПУ, с които бил в конфликт. Освен това първоинстанционният съд не взел под внимание, че е уронил престижа на МВР.

През ноември м.г. 49-годишният Ваньо Димитров бил признат за виновен по три отделни обвинения и получил 3 години затвор от Окръжния съд в Русе.

Осъден е за това, че на 16 и 17 ноември 2016 г. като полицейски разузнавач два пъти разгласил информация, представляваща държавна тайна. Той "изпял" на сочения за тартор на наркогрупа Мартин Иванов подробности за предстояща полицейска операция, което представлявало държавна тайна.

Подсъдимият е бил признат за виновен и в това, че през период от над 3 месеца в края на 2016г. предоставил на Мартин Иванов сведения, чието разгласяване е забранено със закон. Той издал информация, съдържаща се в интегрирана информационна система "Справки" на МВР, която се отнасяла до две лица. Става дума за адресна регистрация и данни за регистрация на автомобили и техните собственици.

Ваньо Димитров бил признат за виновен и за незаконно държане на боеприпаси - 56 броя пистолетни патрони, калибър 9х18 мм, без да има надлежно разрешение за това.

Пред съда адвокатът му Виктор Михайлов настоя, че не става дума за държавна, а за служебна тайна и поиска той да бъде оправдан по това обвинение.Освен това боеприпасите били открити в служебна каса в кабинета му, не ги бил предоставял на други лица.

"Моля да бъда оправдан по първите две обвинения, а по третото да си понеса отговорността според закона", каза в последната си дума експолицаят с над 22 години стаж в МВР.

Апелативният съд обяви делото за решаване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари