5 домашни средства срещу чревни паразити

0
Чревните паразити са организми, които могат да причинят много здравословни проблеми
Чревните паразити са организми, които могат да причинят много здравословни проблеми

Чревните паразити са организми, които могат да причинят много здравословни проблеми

Те обикновено са от протозойния тип, като Giardia lamblia, но могат да бъдат и червеи като тении.

Те могат да влязат в тялото чрез контакт със замърсена храна, вода и някои видове насекоми.

За да се борите ефективно с чревните паразити, препоръчително е да следвате препоръките на лекаря и да спрете да консумирате дразнещи храни, като мазнини и захари, тъй като те могат да влошат дискомфорта, пише Mila.bg.

Симптоми

Ако човек е бил заразен с чревни паразити, той може да изпита няколко различни симптоми - стомашен дискомфорт и болка, апатия, умора, подуване на корема, диария, неприятна миризма или светли изпражнения (редуващи се с епизоди на запек ), метеоризъм, глад, желание за захар.

Д-р Хорхе Орасио Еспиндола от Университета на Нордесте в Аржентина обяснява, че първите симптоми могат да бъдат диария, повръщане и болки в стомаха.

Той също предупреждава, че в екстремни и продължителни случаи могат да се появят крампи и конвулсии, заедно със симптоми на недохранване в дългосрочен план. Д-р Еспиндола препоръчва, ако човек е заразен с паразити, цялото семейство трябва да бъде обезпаразитено.

Защото може да са яли една и съща храна и паразитът може да е във фаза на бременност. Паразитите или техните яйца също могат лесно да се предават през околната среда.

Предлагаме ви няколко домашни средства, които според популярната култура могат да помогнат в борбата с чревните паразити и да ви донесат известно облекчение.

1. Лимон и мента

Тази инфузия подпомага храносмилането. Освен това се грижи за хидратацията и според вярванията може да подпомогне и лечението на чревни паразити.

• 2 супени лъжици мента (20 грама)

• 1 чаша гореща вода (250 милилитра)

• сокът от 1 лимон

• сол (по избор)

Добавете ментата във водата вода и я оставете да накисне за 10 мин. Прецедете течността и добавете сока на един лимон и щипка сол. Консумирайте го два пъти на ден, докато инфекцията бъде овладяна.

2. Кокосова вода

• 1 чаша (250 милилитра)

• 1 парче настърган кокос

Оставете настъргания кокос да се накисне в чаша топла кокосова вода за 1 час. Обработете в блендер до гладкост. Сервирайте и пийте.

3. Рициново масло и соя

Според общоприетото схващане соевите напитки, комбинирани с малко рициново масло, могат да помогнат при лечението на чревни паразити.

• 1 чаша неподсладена соева напитка (250 милилитра).

• 1 супена лъжица рициново масло (10 милилитра).

Загрейте соевата напитка в микровълновата. Смесете с една супена лъжица рициново масло. Сервирайте и пийте.

* Не забравяйте, че захарта "храни" паразитите, така че трябва да избягвате сладки храни и напитки.

4. Доматен сок със сол и черен пипер

Предимствата на тази напитка се приписват главно на ликопена в домата и пиперина в черния пипер.

• 3 или 4 узрели домата

• чаша вода (125 милилитра)

• сол и черен пипер (на вкус)

Измийте добре доматите. Нарежете ги на филийки. Не изхвърляйте семената или кожата. Поставете всички съставки в блендера и разбъркайте, докато получите хомогенна напитка.

5. Чесън и мед

От сместа се получава сладък сироп с пикантна нотка, която според народната медицина може да помогне при лечението на чревни паразити.

• 6 скилидки чесън

• чаша мед (170 грама)

Нарежете скилидките чесън на малки филийки или ги смачкайте в хаванче. Поставете ги в стъклен буркан и ги покрийте с половин чаша мед. Оставете да втаса за 3 дни и след това започнете да го използвате.

Други добре познати и традиционно използвани домашни лекове са екстракт от прополис и концентрат от грейпфрут. Въпреки това консултирайте се с лекар, преди да консумирате някое от тях.

Може също така да подсилите диетата си с определени храни, които са подходящи за това състояние. Опитайте да включите в хранителния си режим папая, тиквени семки, чесън, куркума, кокос или ленено семе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари