47 години от първото телевизионно излъчване от Русе

0
В националния ефир “на живо” се излъчва манифестацията по случай 7 ноември, деня на Великата октомврийска социалистическа революция
В националния ефир “на живо” се излъчва манифестацията по случай 7 ноември, деня на Великата октомврийска социалистическа революция

На днешния ден се навършват 47 години от първото телевизионно излъчване от Русе.

В националния ефир “на живо” се излъчва манифестацията по случай 7 ноември, деня на Великата октомврийска социалистическа революция, който в тези години се отбелязваше като национален празник Излъчването се осъществява с ПТС-1, най-старата подвижна станция на Националната телевизия, който е предоставен на изграждащия се тогава Телевизионен център Русе. В началото на 80-те години на миналия век ПТС-ът, когото екипът ласкаво нарича „Баба Наста“ е предаден като експонат в Националния транспортен музей, където може да бъде видян и днес.

Официалният „рожден ден“ на Телевизионния център е 3 месеца по-късно – на 14 февруари 1973 година. Русенският Телевизионен център е третият по реда на откриването регионален център на БНТ след Пловдив и Варна.

През 1976 г. РТВЦ Русе започва излъчване на регионална програма на принципа на кабелната телевизия, което се смята за началото на кабелната телевизия в България. През 1978 г. започват ежеседмичните собствени блокови програми “Север”, които се излъчват всеки четвъртък от 19:00 часа по Първа програма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари