47 години кмет - бай Делчо от село Брягово

1
Делчо Митев е икона на БСП в хасковския регион
Делчо Митев е икона на БСП в хасковския регион Снимка: haskovo.info

Делчо Митев е икона на БСП в хасковския регион

Може ли един кмет да управлява селище през целия си трудов живот? Да. Положителният отговор се среща както в пълен вариант, така и в почти пълен.

Лидер в кметуването е Делчо Митев от хасковското село Брягово. Сяда зад бюрото през 1976 г., тъкмо след като е завършил висше образование. И така до днес. Управлявал е както с кратки мандати (до 1989 г.), така и при дълги (наши дни), а също и като временен кмет (около 1990 г.). В кариерата му се случва и куриоз - през 2003 г. губи изборите, но са касирани заради машинации на конкурента - при повторните става ясно, че му е писано да е кмет (печели ги). Като най-голямо постижение счита построяването на железобетонен мост над местната река в началото на 80-те. Съоръжението заменило стария дървен мост, който бил заливан зимата и селото се откъсвало от света.

Бай Делчо е икона на БСП в региона, пише вестник „Сега“. Демонстрира добра форма до днес. И съвсем не е чудно, че наесен е решил да се кандидатира отново:

От 70-те години датира и кметуването на Георги Цонев в пазарджишкото село Драгор. Но той не може да се мери с Делчо Митев - поема поста "едва" две години след него, а и си почива през периода на временните местни власти около 1990 г.

Друг отличник е Явор Говедаров от смолянското село Търън. Кметската му кариера започва през 1984 г.

В Добричкото село Царевец от 1987 г. управлява Маргарита Стоянова. Била е на 29 години тогава.

И в Разделна, община Белослав, е скука - 32 години кмет все си е Галин Георгиев.

От общинските центрове изпъкват Людмил Веселинов, управляващ Попово от 1991 г., както и Венцислав Евгениев, който ръководи Медковец през същия период. В областен град "пожизнен кмет" се става малко по-трудно, без да е невъзможно.

До 2021 г. рекордът бе на легендарния кмет на рилското село Бели Искър Крум Георгиев - 51 години. Но човекът почина в средата на мандата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари