45 милиона души са заплашени от глад в Южна Африка

1
Причината за това е сериозната суша, сполетяла част от южноафриканските страни
Причината за това е сериозната суша, сполетяла част от южноафриканските страни Снимка: AP

Рекордните 45 милиона души в Южна Африка са изправени пред тежък недостиг на храна през следващите шест месеца, като около една четвърт от тях в момента търпят предизвиканата от хранителна несигурност заради кризисна суша, съобщиха три агенции към Организацията на обединените нации, предава БГНЕС.

Изменението на климата предизвиква хаос в обеднелите страни, които се борят за справяне с екстремни природни бедствия като циклона „Айдай“, опустошил Мозамбик по-рано тази година.

Преживяхме най-тежката суша за 35 години в централните и западните райони през производствения сезон“, казва Маргарет Малу, изпълняваща длъжността регионален директор за Южна Африка в Световната програма за храните (WFP).

WFP, Организацията за прехрана и земеделие и Международният фонд за развитие на селското стопанство (IFAD) призоваха за спешно финансиране, за да помогнат за последиците от климатичните промени в Африка.

Температурите в Южна Африка се покачват с двойно по-голяма от средната стойност в световен мащаб, според Международния панел за изменението на климата, а регионът включва шест от деветте африкански държави, определени за най-силно засегнати от неблагоприятното време през следващите години - ДР Конго, Малави, Мозамбик, Танзания, Замбия и Зимбабве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари