3D автомобили на бъдещето

0

3D автомобили и застраховки на бъдещето

3D принтираните автомобили са факт, но масовото им внедряване остава в бъдещето. Навлизането на технологията в индустрията води след себе си някои не толкова очевидни промени. От Застраховки Русе споделят как би повлияло 3D принтирането на автомобили върху цената на тяхна застраховка.

3D принтирани коли през 2017

В началото на тази година от американският стартап Divergant 3D обявиха, че са сключили партньорство с френската PSA Group – производителят на Пежо и Ситроен. Стартап компанията е произвела 3D принтирана кола на име Blade. Заедно с автомобилните гиганти имат амбицията да внедрят в масовото автомобилостроене 3D принтирането на голяма част от основната конструкция на произвежданите МПС-та.

Предимствата на тази технология в сравнение със сегашната са по-бързото и лесно производство, казва Кевин Зингър, изпълнителен директор на Divergant 3D. С опростяването на процеса на изработка, значително ще намалеят разходите за поддържане на големи производствени мощности в заводите. Той твърди още, че с новата технология се влагат по-малко материали и енергия, автомобилът става по-лек и едновременно с това се подобряват показателите му за безопасност.

Пионерите

Първата 3D принтирана кола се казва Strati и става факт още през 2014 г. на Световното изложение за производствени технологии (SEMA) в Чикаго, САЩ. Нейните производители от Local Motors не просто я представят, а я принтират на място пред очите на посетителите. Процесът отнема 44 часа и е видян на живо от хиляди хора. Материалът, който е използван, е пластмаса подсилена с въглеродни влакна. От самото начало се смята, че технологията има потенциала да предостави по-голяма безопасност на пътя.

През 2015 дебютира вторият модел на Local Motors наречен LM3D Swim. Миналата година от компанията излязоха с прототипа на първия си малък автобус, Olli. Производителят работи усилено в посока разработване и тестване на собствени модели, които иска да внедри в ежедневието.

Застраховка на 3D принтираните автомобили

За масовото използване на нова технология в автомобилостроенето все още се говори в бъдеще време. Възможно е този момент да не е много далеч, а има вероятност това да доведе до промени и в автомобилното застраховане. На този етап можем само да предполагаме как, но от Застраховки Русе са отделили време да помислят в тази посока.

Ниската себестойност води до по-ниски цени.

От една страна ниската себестойност на производството, на самите материали и възможността да бъдат рециклирани и повторно използвани, ще намали цената на автомобила. Това пряко ще повлияе на застрахователната му стойност и застрахователната премия. В крайна сметка за клиентите това би означавало по-ниски разходи за застраховка на автомобила.

В допълнение, с новата технология ще отпадне необходимостта от поддържане на складови наличности от резервни части и свързаните с тях разходи. Сервизите оборудвани с принтери ще могат да предоставят голяма част от компонентите без да се налага да ги поръчвани от далечни заводи. Ако в резултат на това цената на частите за смяна допълнително намалее, застрахователните компании ще отразят промяната и в цените на застраховките.

Има и много неизвестни

От друга страна 3D принтирането дава неограничени възможности за персонализация на дизайна. Практически крайният потребител може да стане участник в производството, а от там да оказва влияние върху характеристиките на автомобила. Би било трудно да се каже кой тогава ще бъде отговорен за работата и надеждността на продукта. В тази връзка ще има необходимост от правила и норми, които да гарантират безопасността ни в новата реалност. Може да възникне нужда и от нови застрахователни продукти, които и да защитават интересите ни на пътя.

3D принт технологията несъмнено е интересна и за момента изглежда много обещаваща. Дори и сега някои световни застрахователни компании като 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари