350 000 човека у нас имат диабет, но не знаят това

0
Ранните симптоми на диабет са: пиене на повече вода, често нощно уриниране, трудно зарастващи повърхностни рани
Ранните симптоми на диабет са: пиене на повече вода, често нощно уриниране, трудно зарастващи повърхностни рани

В България има регистрирани 450 000 души с диабет, а 90% от тях са със захарен диабет тип 2. Около 350 000 човека имат диабет, но не знаят това. Мнението изрази д-р Денис Бакалов в "Социална мрежа" по Канал 3

"В развитието на болестта има периоди - затлъстяване, метаболитен синдром, игри на кръвната захар", обясни д-р Бакалов. Трябва да се обърне внимание на ранните симптоми:

Пиене на повече вода, често нощно уриниране, трудно зарастващи повърхностни рани. Специалистът обясни, че коронавирусът предизвиква съдови усложнения и поради тази причина болните от диабет рискуват да получат тежки усложнения от COVID-19.

Той обърна внимание, че вече нерядко педиатри диагностицират деца с втори тип захарен диабет в следствие на прехранване.

Проблемът с болните от диабет е масовото неспазване на хранителен и двигателен режим. Основна част от лечението е обучението за болестта. В клиниките у нас се опитват да правят групово обучение за двигателна активност и медикаментозно лечение. Много хора не пазят диета и разчитат само на инсулина. Д-р Бакалов подчерта, че имаме достъп до всички съвременни медикаменти, но те вършат работа в комплекс с храненето и двигателната активност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари