35 години затвор заради пост във Фейсбук

0
Първо са му дали 70 години, но после намалили присъдата наполовина, защото си признал вината / Снимката е илюстративна
Първо са му дали 70 години, но после намалили присъдата наполовина, защото си признал вината / Снимката е илюстративна Снимка: btv.bg

Тайландец бе осъден на 35 години затвор за публикуване на послания във Фейсбук, сметнати за клеветнически за кралското семейство. Това е една от най-строгите присъди за посегателство срещу кралския род в страната, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

След идването на власт на военните с държавен преврат през май 2014 г. съдебните преследвания за посегателство срещу кралския род в Тайланд се множат, а присъдите стават все по-строги. Стотина души са в затвора за това престъпление по данни на Международната федерация за правата на човека.

"Осъден е на по седем години затвор за всяко от десетте послания. Това прави общо 70 години, но присъдата бе намалена наполовина, тъй като си призна", обясни Ингчип Ачатонт от правозащитната неправителствена организация iLaw на излизане от военния съд, където журналисти не бяха допуснати.

Обвиняемият използвал фалшив акаунт във Фейсбук, за да измами бивш приятел, с когото бил скаран. В този акаунт той поместил снимки и видеозаписи на кралското семейство.

Обвиняемият не може да обжалва присъдата, тъй като е бил съден от военен трибунал.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари