Осъдиха белгийски предприемач за расизъм във Facebook

0
Той ще лежи десет месеца в затвора
Той ще лежи десет месеца в затвора

Той ще лежи десет месеца в затвора

14-ти състав на Апелативния съд в Брюксел постанови безпрецедентно решение - Ален Бинет, предприемач от Лиеж, който обиди и заплаши бившия депутат от Брюксел Махинур Йоздемир в социалните мрежи, беше осъден на десет месеца затвор, съобщи Агенция “Белга”, цитирана от БГНЕС.

На първа инстанция той беше осъден само на шест месеца затвор, при поискани от обвинението петнадесет.

Неделна телевизионна изява на Махинур Йоздемир през ноември 2015 г. кара Ален Бинет да избухне словесно. Във Facebook той пише: „Но какво още прави тя в страната ни? Как тази уличница, чийто мръсен малък турски син е бил ваксиниран безплатно за наша сметка, все още не е застреляна?" Това са писания, дори заплахи, попадащи под закона от 1981 г., преследващ расизма и ксенофобията.

Йоздемир подава жалба. На първа инстанция Ален Бинет е представляван от Мишел Модрикамен. Адвокат Модрикамен пледира оправдателна присъда. За него клиентът му има право да се увлече в слово на омразата в интернет, като се има предвид радикализма, според него, на бившия депутат Йоздемир. Съдът вижда нещата по различен начин и осъжда обвиняемия. Модрикамен е изненадан: „С такова решение и ако започнем да преследваме и осъждаме за това, част от Белгия ще се окаже в съда“.

В последствие Ален Бинет решава да обжалва. Но междувременно името му продължава да се появява в новините. През 2017 г. срещу него е издадена предупредителна заповед за заплаха срещу бивш градски съветник в Аванс. През 2018 г. той е осъден за тормоз по това дело. Миналата година Ален Бинет е задържан по обвинение в домашно насилие преди да бъде освободен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари