30 бежанци се регистрираха като безработни у нас

0
От началото на годината 7 бежанци вече са се устроили на работа с помощта на бюрата по труда
От началото на годината 7 бежанци вече са се устроили на работа с помощта на бюрата по труда

Едва трийсетина чужденци със статут на бежанци са се регистрирали като безработни в бюрата по труда през т.г., съобщиха от Агенцията по заетостта.

Така на фона на хилядите търсещи закрила в държавата ни интересът им да останат и да се интегрират у нас е почти нулев, съобщава Стандарт.

Само за тази година до края на август броят на бежанците, получили закрила или хуманитарен статут, е над 11 000, а за миналата година - над 10 300.

Те имат същите права на посреднически услуги при търсене на работа и квалификация както българските граждани.

В момента в бюрата по труда има 25 регистрирани като безработни бежанци, търсещи работа. От тях 7 са жени, а 6 - младежи до 29-годишна възраст. Осем от тях са от Ирак, по 5 - от Афганистан и Сирия, 4 от Армения, по един от Гвинея, Иран и Камерун.

От началото на годината 7 бежанци вече са се устроили на работа с помощта на бюрата по труда.

Търсещите работа бежанци и лицата с хуманитарен статут са с различни професии, като преобладават тези от търговията, строителството, шофьори, учители, инженери, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Работодатели, които са проявили интерес към наемането им, са от шивашката промишленост, строителния бранш, търговията и услугите.

Петима сирийци се трудят успешно в най-голямата шивашка фирма в Пиринско - "Пирин Текс" в Гоце Делчев. Собственикът - немският бизнесмен Бертрам Ролман, е приел четирима от тях - семейство мъж и жена и двама ергени, още през май м.г. за гладачи и шивачи.

В продължение на 6 месеца той е плащал квартирите им. "Сега вече те си плащат разходите, но получават прилични доходи, имат и осигуровки.

Трудят се наравно с българите, успяха да се адаптират", разказа за "Стандарт" Ролман.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари