3 000 лева парична гаранция за син, ударил баща си с чук

0
Драмата се разигра на 19 януари в село Долно Езерово
Драмата се разигра на 19 януари в село Долно Езерово Снимка: Лалка Димитрова / Дарик

Бургаският окръжен съд освободи срещу парична гаранция от 3 000 лева 26-годишния Николай Василев, който нападна с чук собствения си баща след семеен скандал в Долно Езерово.

Драмата се разиграла на 19 януари. Според близките на Николай скандалът бил предизвикан след поредния запой на бащата. Николай не издържал, взел 5-килограмов чук и го ударил с него по главата. Мъжът е спасен от сигурна смърт след намесата на неврохирурзите от бургаската болница.

Бащата се е напил, може да ги е тормозел, но не го е провокирал да го удари с чук.“, е становището на държавното обвинение.

Още на първа инстанция защитата настоя Николай да бъде пуснат на свобода, като увери, че той няма да се укрие, защото „бягството е скъпо удоволствие“.

Ето офоциалното становище на Бургаския окръжен съд

„При вземането на най-тежката мярка за неотклонение първоинстанционният съд, а и въззивната инстанция са приели съществуването на реална опасност обвиняемият да се укрие, позовавайки се на тежестта на наказанието, предвидено за престъплението, предмет на разследването. Тази хипотеза обаче е приложима само при първоначалното вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, като Окръжен съдБургас посочи, че предвидената наказуемост сама по себе си не би могла да оправдае дълъг период на задържане. При последващо искане за изменение на тази мярка съдът е длъжен да съобрази всички доказателства, относно наличието на опасностите обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.
От събраните на досъдебното производство доказателства е видно, че обвиняемият е с установена самоличност и адрес, на който трайно пребивава. Николай В. е с необременено съдебно минало, срещу него няма други неприключили наказателни производства. До задържането му е бил трудово ангажиран. Разпитан като свидетел, неговият ръководител го характеризира като отговорен човек, който помага на колегите си и на когото може да се разчита. Посочените обстоятелства, според съдебният състав налагат извод, че в случая не е налице висока степен на реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Окръжен съд – Бургас прие, че към настоящия момент задържането под стража се явява прекомерно ограничение, което е непропорционално на нуждите на наказателното производство“.

Определението на съда подлежи на обжалване или протестиране пред въззивна инстанция в тридневен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари