25-те най-богати милениъли в света

1

В световен мащаб има 2755 милиардери - и заедно те притежават над 13 трлн. долара.

От тези ултра богати хора малко над 100 са милениъли, т.е. родени между 1981 и 1996 г. Това младо поколение представлява около 3.8% от всички милиардери в световен мащаб, с обща нетна стойност на богатството си от 573.1 млрд. долара. Специализираният сайт visualcapitalist.com използва данните на Forbes, за да класира най-богатите 25 милениъли милиардери и подробно описва техния източник на богатство, обща нетна стойност, националност и възраст, пише Economic.bg.

Кои са милениълите милиардери?

Най-възрастните милениъли ще навършат 40 през 2021 г., докато най-малките тъкмо навършват 25. Това означава, че обикновено това са най-младите милиардери в света, с изключение на двама – Уанг Зелонг от Китай, на 24 години, и Кевин Дейвид Леман от Германия, на 18 години.

САЩ са дом на най-много милениъли милиардери – общо 33, като Китай е на второ място с 23. Другите страни изостават далеч назад.

В Америка младите богаташи често са свързани с известни технологични компании, като Snapchat, Airbnb и Facebook. Други са наследници на огромно семейно богатство, като Лукас Уолтън - внук на Сам Уолтън, основателят на Walmart и глава на най-богатото семейство в Америка.

В Китай някои милениъли милиардери наистина се открояват, като основателката на Relx Кейт Уанг. 39-годишната жена стартира своята компания за електронни цигари само преди три години, когато е на 36, и се очаква скоро да се бори за титлата най-богатата жена в Китай.

Милиардерски растеж

Като цяло богатството на милиардерите се е увеличило с 8 трлн. долара спрямо година по-рано – преди пандемията от COVID-19, докато броят им нараства с 493 души.

Всъщност, 86% от всички милиардери са по-богати от преди година. Но нека да разгледаме как се е променило богатството на милениълите. Ето поглед към разликата в нетната стойност на състоянието при първите пет в списъка от 2020 до 2021 г.:

  1. Марк Зукърбърг: +35 млрд. долара;
  2. Джан Имин: +19.4 млрд. долара;
  3. Ян Хуйян: +9.3 млрд. долара;
  4. Дъстин Московиц: +8.5 млрд. долара;
  5. Су Хуа: +14.9 млрд. долара.

За всеки от 25-те милениъли милиардери нетната стойност или се увеличава, или остава непроменена (или тази година са станали богаташи). Това важи за всички, с изключение на един човек - Лукас Уолтън, чието нетно състояние е намаляло с почти 3 млрд. долара от 2020 до 2021 г.

Богатството на младежите

Въпреки че по света има около 106 милениъли милиардери, тяхната обща нетна стойност е само малка част от общото богатство на милиардерите. И така, колко икономическа мощ и влияние наистина притежава това поколение?

Когато разглеждаме средното богатство на американските милениъли, Generational Power Index установява, че това младо поколение държи само 9.6% от икономическата мощ в САЩ. Ето един бърз поглед върху някои любопитни факти за младите американски богаташи:

  • Милениалите съставляват само 7% от американските бизнес лидери;
  • Те притежават 73 млрд. долара в акции;
  • Те представляват 13% от лидерите на малкия бизнес;
  • Те съставляват 7% от общото богатството на американските милиардери.

В световен мащаб има около 1.8 млрд. милениъли. Сред тази кохорта има малко над 100 души с богатство над 1 млрд. долара. А като се има предвид, че мнозина все още са в началото на кариерата си, има много милениъли, които тепърва ще стават милиардери.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари