2019: Въздух - мръсен, вода - няма

0
Мръсният въздух убива 15 000 души годишно у нас, а през последните месеци хиляди са потърпевшите от хронично безводие
Мръсният въздух убива 15 000 души годишно у нас, а през последните месеци хиляди са потърпевшите от хронично безводие Снимка: Кис 13 / архив

И тази година природата не пропусна да ни напомни, че следите от човешката дейност или бездействие стават все по-забележими и все по-разрушителни.

Мръсният въздух убива 15 000 души годишно у нас, а през последните месеци хиляди са потърпевшите от хронично безводие.

Какво дишаме е въпросът, който все по-често задават столичани и жителите на по-големите градове. През зимата, когато комините запушат, а колоните автомобили бълват отровни газове, проблемът става особено остър в София.

В Благоевград и в Перник хората се борят срещу комините на ТЕЦ-овете, в Бургас и в Русе месеци наред власти и граждани търсят източниците на замърсяването, а десетките проверки и протести остават без резултат, пише БНР в обзор по темата.

Програма за намаляване на замърсяването е рецептата на Столичната община за справяне с проблема. Тя включва поставяне на филтри на комините в някои квартали и подмяна на печките на твърдо гориво с по-екологични отоплителни уреди. А също и поетапна подмяна на старите автобуси на градския транспорт с газови и с електрически. Борбата за по-чист въздух трябва да е приоритет за цялото общество, смята столичният кмет Йорданка Фандъкова. Екоминистърът Нено Димов е категоричен, че качеството на въздуха е пряко свързано с икономическото развитие.

В търсене на работещи решения столичната управа въведе безплатни паркинги и зелено билетче за градската мрежа. Кметът Фандъкова поиска горенето на битови отпадъци да се криминализира, парламентът прие предложението, а предвидените наказания оповести председателят на правната комисия Анна Александрова.

И докато столичани се борят с мръсния въздух, язовир „Студена" почти пресъхна, а цял Перник и околните села останаха на сухо. Не помогнаха нито протестите, нито последвалите ги оставки.

Цялата държавна машина се втурна да търси решения за излизане от кризата. Повече на думи, отколкото на дела. Чуха се различни идеи, някои доста екстравагантни - като свързване на пернишкото водоснабдяване с водопровода на столицата, например. Намесиха се и политиците, но само за да обвинят управляващите за проблемите с водата.

Стана ясно, че проблемът с водоподаването е актуален и в други градове, а засегнатите са хиляди.

След направената проверка прокуратурата в Перник излезе със становище, че вина имат министерствата на регионалното развитие и на околната среда заради допуснато бездействие.

За капак, на връх кризата Комисията за водно и енергийно регулиране обсъди нови цени на водата в много български градове, сред които и Перник. Предвид ситуацията увеличението се отложи. Предколедно перничани обявиха бедствено положение и подновиха протестите с искане за оставки.

Едва в края на седмицата започна проспаното с години запушване на дупки в амортизираната ВиК мрежа и търсене на алтернативни водоизточници. Никой не се ангажира с прогноза кога ще свърши кризата. Едно обаче е сигурно - перничани ще посрещнат новата година на площада, но не с дунавско хоро, а с актуалния химн на града: „Перник нема вода“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари