200-годишно килийно училище се руши

1
За ремонт има готов инвестиционен проект, но финансиране няма
За ремонт има готов инвестиционен проект, но финансиране няма Снимка: Кадър от Bulgaria ON AIR

Емблематичната сграда на 200-годишното килийно училище в Дебелец се руши.

За ремонт има готов инвестиционен проект, но финансиране няма. В града обмислят да започнат дарителска кампания, за да възстановят килийното училище.

Училището е построено с дарения през 30-те години на 19 век В него е преподавал и Петко Рачев Славейков.

"Килийното училище, което е емблематична сграда за жителите и за нашето населено място, е в аварийно състояние. В такова го заварих в началото на мандата ми", каза кметът на Дебелец Снежана Първанова, предава Bulgaria ON AIR.

От 48 години Илия Стоянов не помни да е правен ремонт на сградата.

"Тук живееше в църквата монахиня в две стаи, ток имаше, но като се спомина - край! Остана безстопанствена сграда. Казаха, че пари са отпуснали по проект", разказа той.

Преди пет години е изготвен инвестиционен проект за сградата, съгласуван с Министерството на културата. После е внесен в община Велико Търново, но за две години не е осигурено финансиране.

"Проектът е за 19 хиляди лева, а направените количествено-стойностни сметки за същинската работа към миналата година възлизат на 226 хиляди лева. Предвиждат се помещения за обредна зала, предвид близостта до гробищния парк, предвиждат се помещения за монаси или хора в беда, както и помещение за музейна сбирка", обясни Първанова.

В Дебелец вече не вярват на институциите. Обмислят да започнат дарителска кампания, за да върнат блясъка на сградата с историческа стойност.

"Говорим за обединение и заедно с дебелчани да направим една кампания, за която със сигурност ще работя и ще дам всичко от себе си", изтъкна общинският съветник и жител на Дебелец Георги Недев.

При изготвянето на проекта е заснет автентичният вид на сградата. Това ще даде възможност, макар и рухнала, тя да бъде възстановена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари