200 българи се бият за "Ислямска държава"

0
Бойците са основно мъже на 20-30 години и близките им у нас мислят, че са на гурбет
Бойците са основно мъже на 20-30 години и близките им у нас мислят, че са на гурбет

Това твърдят близки на част от заминалите, основно от Пазарджик и Хасково.

Част от нашенците все още не били пратени във владенията на сунитската терористична групировка в Ирак и Сирия. Повечето българи първоначално били изпращани в тренировъчни лагери в Босна и Косово. Това били по-надеждните, т.е. най-фанатизираните. Едва след сериозно няколкомесечно обучение са изпращани в Азия.

Това обикновено ставало по алтернативни маршрути, а не по традиционния, по който се движат джихадистите, когато заминават за фронта - през нашата страна и след това през Босфора на юг. Причината е затегнатият контрол на българо-турската граница и рискът вече обучен боец да бъде задържан и съден. Затова най-верните и обучени бойци пътували първо за Египет и оттам към владенията на „Ислямска държава“.

По-ненадеждните, които заминавали, за да спечелят пари като наемници, са пращани директно от България през Турция и след това към Сирия и Ирак. Това са основно хора от ромски произход, докато обучаваните в лагерите в Западните Балкани били най-вече турци с български паспорти.
Бойците са основно мъже на 20-30 години и близките им у нас мислят, че са на гурбет, обясни пред БТВ мъж от Пазарджик, който пожела да остане анонимен.

Наемниците не поддържат връзка със семействата си у нас, но им изпращат пари.
Източникът призна, че знае за десетина заминали джихадисти, но по друго трасе.
„Оттук заминават, отиват до летището в Мюнхен или в Кьолн. После отиват в Турция и от Турция отиват там. Всеки един оттук, който е заминал за Германия - събират се всяка седмица и се пращат пари за „Ислямска държава“.

Още от България българите си купили част от оборудването - става дума за камуфлажни дрехи, колани, кубинки.
„Те се виждат. Като дават „Ислямска държава“, ги виждам по телевизора“, посочва той.
Човекът обясни, че не е тайна, че в ромската махала на Пазарджик поддържат контакти с "Ислямска държава". Твърди, че са знаели за нападението над „Шарли ебдо“ и атентатите в Мюнхен.

Там се плащало добре за носенето на бурки и бради - по около 600 лв. за изцяло покрита жена.
Според източника и у нас има джихадисти, които дори се концентрирали върху взимането на властта.
„Гледат в България да има друга държава. Те да командват в България, това е цялата истина. Това Ахмед (Муса - бел. ред.) си го каза. Направо като проповед: България ще стане „Ислямска държава“.

Веднага след атентатите във Франция съобщиха, че българските джихадисти съвсем не крият симпатиите си към бомбаджиите. Сред най-отявлените фенове на парижките главорези е мъж от Пазарджик, назоваващ себе си във Фейсбук Фаик бин Уалид. Като ревностен почитател на скандалния имам Ахмед Муса Фаик не крие подкрепата си за терористите от „Ислямска държава“ и се е снимал с тяхно знаме.

Пред своите приятели той многократно обяснява, че борбата за налагането на халифат трябва да продължи до постигане на победа. Без оглед на средства и методи. В този дух са и коментарите му след атаките в Париж. Малко след атентата Фаик публикува видео, на което се вижда как стотици опечалени французи полагат цветя и палят свещи в памет на невинните жертви. Покъртителната гледка не предизвиква никакво съчувствие у родния ислямист. Вместо това Фаик дори искрено изразява възхищение от терористите.

Одобрение за атентаторите от Париж изразява и друг от последователите на Ахмед Муса в Пазарджик, прекръстил се на Бердихан Бердихан Бердихан. Непрекъснато той публикувал във Фейсбук десетки възхвали на терористите.

Източник: Бтв
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари