Пламен Манушев: Най-вероятно е използван вертолет за отвличането на кораба в Червено море

1
По думите на вицеадмирала от запаса това е "изключително опасен прецедент"
По думите на вицеадмирала от запаса това е "изключително опасен прецедент"

По думите на вицеадмирала от запаса това е "изключително опасен прецедент"

"От йеменското движение хуси досега не е имало отвличания на кораби, но те обявиха, че ще предприемат действия спрямо израелски кораби. Исканията им ще бъдат политически."

Това каза вицеадмирал от запаса Пламен Манушев, бивш командир на Военноморските сили, като определи отвличането на кораба с присъствие на българи в екипажа като сериозен и опасен прецедент, предава БНР.

Не е лесно да се превземе кораб с такива размери, категоричен е специалистът. Той изрази предположение, че най-вероятно е бил използван вертолет, а действието е планирано прецизно и предварително, и не е случайно.

"Това е автовоз, огромен кораб, около 190 метра, 32 метра широк, 45 метра висок. Екипажът е плавал рутинно и е минавал покрай бреговете на Йемен."

Бойците хуси не са като сомалийските пирати, които пленяват кораби за откуп, отбеляза вицеадмирал Манушев.

По думите му това е "изключително опасен прецедент", който пренася конфликта от Ивицата Газа в морските пространства.

"Трябва да се работи за безопасността на екипажа и да се създаде кризисен щаб. Само МВнР няма да може да се справи с проблема, защото посолството ни там не работи", коментира Пламен Манушев в предаването "Преди всички".

В Йемен има над 6000 души, завършили в България и тези контакти следва да се издирят. В Йемен имат изключително положително отношение към българите, подчерта експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари