20% от надницата ни отива за галон бензин

0
Оказва се, че цените на бензина у нас са доста ниски, но като се вземат предвид доходите ни нещата стават различни
Оказва се, че цените на бензина у нас са доста ниски, но като се вземат предвид доходите ни нещата стават различни Снимка: iStock

Цените на бензина в България представляват чувствителна тежест за семейния бюджет при ниските доходи на българите, показва анализ на Bloomberg, цитиран от СБА.

От Bloomberg са направили сравнение между 61 държави от целия свят по три показателя – цена на горивото, ниво на достъпност и каква част от личните си средства харчи човек за зареждане на колата.

По цена на бензина България се нарежда на 23-то място със средна цена на галон бензин от 4,89 долара. Оказва се, че цените на бензина у нас са доста ниски.

Като се вземат предвид и доходите обаче ситуацията става различна. При средно дневен доход от 25,79 щатски долара българският шофьор трябва да изхарчи 19% от надницата си, за да си купи един галон бензин (3,78541178 литра). По този показател – на ниво на достъпност, сме чак на 52-ро място от общо 61 държави. По третия показател – каква част от заплатата си харчим годишно за гориво, сме на 33-то място.

В тази класация Венецуела е на първо място. През 2016 г. президентът Николас Мадуро увеличи цената на бензина с 6000%, но все още пълненето на един резервоар струва по-малко от чашка кафе. Средната цена на литър бензин в страната е 0,01 щатски долара.

В момента средната цена на бензина в света е 1,16 щатски долара на литър. Сред отделните държави обаче има съществени разлики. В класацията по цени на бензина в целия свят България е чак на 108-мо място със средна цена от $1,32. Като общо правило по-богатите държави имат по-високи цени, а в по-бедните страни и държавите, които произвеждат и изнасят петрол, цените са по-ниски цени. Изключение са САЩ, които са сред икономически развитите нации, но в същото време имат сравнително ниски цени на горивата. Различията в цените в отделните държави се дължат на различните данъци и субсидии на бензина.

Русия, която е сред най-богатите на петрол държави, се нарежда на 29 място с цена от 0,72 щатски долара за литър. След нея е друга държава с богати залежи – Азербайджан ($0,73). САЩ е на 37-мо място ($0,84). От съседните държави най-близко в класацията е Турция, която е непосредствено след нас с 1,34 долара за литър. На 111-то място е Македония ($1,36), следвана от Полша ($1,37), Унгария е на 116-то място ($1,41), а Румъния на 118-то място – ($1,42). Сърбия е на 127-мо място в световната класация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари