20 години затвор за убиеца на баща на съдия

1
Прокуратурата ще протестира присъдата
Прокуратурата ще протестира присъдата Снимка: Дарик Разград

Окръжната прокуратура в Разград внася протест срещу 20-годишна ефективна присъда за извършител на грабеж, придружен с убийството на баща на магистрат - съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.

34-годишният Владислав Филков, който бе предаден на съд от Окръжната прокуратура в Разград за грабежа, придружен с убийството на 75-годишния Николай Димитров, баща на съдия от Софийски градски съд, бе осъден днес от състав на Разградския окръжен съд на 20 години лишаване от свобода при строг режим.

Представителят на обвинението поиска доживотен затвор без замяна за тежкото криминално престъпление, извършено на 25 декември 2014 г. в Завет, и припомни в обвинителната си реч, че произнасянето на присъдата от първата съдебна инстанция повече от 4 години след извършване на деянието се дължи на назначените множество експертизи, отсъствието на свидетели от страната и разпита им чрез видеоконферентни връзки, както и на укриването на подсъдимия.  Протестът срещу размера на наложеното наказание с присъдата ще бъде внесен в  Апелативния съд във Варна.

Пресцентърът на Апелативната прокуратура във Варна припомня, че Владислав отнел от възрастния човек 220 лева и мобилния му телефон. Грабежът бил извършен със сила и заплашване. За да не бъде разкрит, той удушил жертвата си, а тялото изхвърлил в намиращ се близо до град Завет язовир. По сигнал на близките на убития започнало издирване. Тялото му обаче било открито два месеца по-късно – на 22 февруари 2015 год., от рибар, дошъл да лови риба от замръзналия язовир.

В тежкото престъпление бил уличен Владислав Филков, който се укривал в Германия. Това наложило да бъде привлечен като обвиняем задочно. С европейска заповед за арест на Окръжната прокуратура в Разград Владислав бил задържан в Берлин на 24 юни 2015 г. и предаден на българските власти на 21 октомври същата година за провеждане на наказателното преследване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари