2 000 деца работят у нас

0
През миналата година фирми са наели 2605 непълнолетни служители, работещи предимно като сервитьори
През миналата година фирми са наели 2605 непълнолетни служители, работещи предимно като сервитьори Снимка: КРОСС

Около 2000 деца работят всяка година у нас, показва справка в Главна инспекция по труда (ГИТ).

През миналата година фирми са наели 2605 непълнолетни служители, което е с 600 повече спрямо 2014 година. Работници между 16 и 18 г. се наемат основно като сервитьори, бармани и продавачи, информира Монитор.

От години наемаме младежи за сервитьори и бармани, защото те са предсказуеми – идват за 2 – 3 месеца и нямат претенциите, които имат 20-годишните младежи, признава собственичката на бар във Варна Мариета Крумова.

Експерти по подбор на персонал пък са категорични, че непълнолетните работници подбиват цената на труда по морските курорти. „Повечето работодатели осигуряват квартира за персонала си. Мисълта, че ще спят безплатно на морето, е достатъчна за младежите. Ниската заплата за тях са джобни“, твърди специалистът по подбор на персонала Светослава Петрова. Някои от учениците обаче признават, че за месец работа на Черноморието печелят повече от родителите си. „Миналата година работих като сервитьорка в Несебър. Благодарение на бакшишите печелех по 1000 лв., повече, отколкото майка ми получава като учителка“, разказва 17-годишната софиянка Михаела.

За да получат разрешение да наемат непълнолетни служителите, работодателите трябва да представят пред ГИТ писмено разрешение от родителите на детето и медицинско удостоверение. Някои от фирмите обаче изискват дори свидетелство за съдимост. Исканият документ изпраща майката на 16-годишно момиче при адвокат, с който тя да се консултира, преди дъщеря й да започне работа.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари