19 юли 1890 година е рождената дата на торта „Гараш“

2
Коста Гараш измисля прочутата си торта заради създаването на Търговската камара
Коста Гараш измисля прочутата си торта заради създаването на Търговската камара

Коста Гараш измисля прочутата си торта заради създаването на Търговската камара

Д-р Антонова обяснява, че през 2016 г., когато се отбелязват 65 години от създаването на държавните архиви в България, ДА-Русе трябва да популяризира дейността си на страниците на периодичното списание „IDM. InfoEuropa“. Изданието е на Института за Дунавския регион и Средна Европа (IDM), утвърдена извън университетска организация, която обхваща цяла Средна и Югоизточна Европа, както и в част от Черноморския регион. И макар темата за исканата публикация силно да изненадва изследователите в Държавния ахрив – „кулинарията като национална идентичност, но и като национална култура“, те разгръщат документалните източници.

Протоколите на русенската община от края на XIX век съхраняват неоспорими доказателства, че непосредствено след Руско-турската война (1877 – 1878) семейство Гараш са сред многобройните чуждестранни поданици, които са потърсили професионалната си реализация в младото Българско княжество и бързо стават част от предприемаческия дух на най-големия български дунавски град, пише БРЯГ.

В заседание, проведено на 18 май 1885 г., Русенското градско общинско управление взема решение относно отдаването под наем на най-представителния в града хотел „Ислях хане“, построен през 1866 г. Пътешественици го определят като най-изискания гранд-хотел до края на XIX век в българските земи. Наемателите Янаки Янакули и Аристидис Калудис просрочват плащанията, както и предишните - братя Вентура, по сключения с Общината договор. Общинските съветници преценяват, че Коста и Тереза Гараш „са честни и ще разработят хотела по-добре“. Видно е, че братята Гараш, сръбски поданици, вече са спечелили доверието на русенци – Иван открива пекарна, а съпругата му Тереза, заедно със зет си Коста, през 1885 г. наемат „Ислях хане“. Млади, амбициозни Гараш оправдават доверието и бързо възвръщат блясъка на хотела.

Сред хилядите пожълтели страници д-р Веселина Антонова открива и още една важна подробност: на 21 юни 1890 г. Общинският съвет възлага на наемателя на хотел „Ислях хане“ Коста Гараш да подготви банкет за около 80 души

Окръжният управител Никола Обретенов е уведомил кмета, че в града ще пристигне княжеският наместник и министър-председател Стефан Стамболов със специален параход и ще се настани в княжеския дворец. Гостът трябвало да се посрещне „най-бляскаво и да му се отдаде подобаваща чест, която напълно е заслужил“, решават съветниците и гласуват сумата от 1757,18 лв.

Изследователката на местната история си задава въпроса – с какво конкретното височайшо посещение е по-различно?

В протоколите на Общината и публикации в периодичния печат са отразени многократни гостувания в Русе на княза, министър-председателя и министри, сръбския крал Милан Обренович, шведския крал Оскар ІІ и др., но в конкретния случай подготовката за посрещането е по-различна. Отговорът е – важно за стопанското развитие на страната събитие. На 15 април се събира местният стопански и финансов елит и решават да се основе Първата българска търговска камара в България. Подобно на съществуващите камари в европейските страни и Америка, инициаторите си поставят за цел да се събере интелектът и инициативата на стопански активните слоеве и Камарата да служи като съвещателен орган на правителството, по подобие на устройството на английските свободни камари. Решават това да стане в присъствието на министър-председателя през юли.

Подбраните гости, строители на следосвобожденска България, и министър-председателят се обединяват около идеята да се загърбят политическите пристрастия и да се работи на „съзидателното стопанско поприще“.

Основаването на търговската камара е достатъчен повод за усвоилия във Виена сладкарство Коста Гараш да измайстори своята торта – шедьовър! Самият той очевидно притежава качества на добър предприемач, хотелиер и изкусен сладкар и не случайно е избран за домакин на специалното събитие. Мнението на изследователката е, че специалните гости на банкета за първи път опитват сладкото кулинарно изкушение, сервирано с девет бутилки шампанско, т.е. може да приемем, че 19 юли 1890 г. е рождената дата на торта „Гараш“. Някои твърдения свързват тортата с идването на княз Батенберг в Русе, но това исторически не е вярно, защото той абдикира през 1886 г.

Скоро и изисканите русенски домакини са се снабдили с рецептата на торта „Гараш“. „В моето семейство (кореняци русчуклии от шест поколения) - разказва г-жа Диана Коларова, се съхранява тетрадка с готварски рецепти, която получих от майка си. Баба ми Мика, родена през 1903 г. (кръстена в черквата „Св.Троица”) и израснала в Русе, беше събирала и записвала рецепти от майка си, от баба си, от свекърва си Ангелина и от нейната майка Маргьола, които са били съвременнички на Коста Гараш… В тази тетрадка открих рецепта за торта Гараш.”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Бандера
    Важно е, че за 45 г. развит социализъм измислихме "Русенско варено"!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари