140 години от сражението при Кацелово

0

Заместник областният управител на Русе г-н Валентин Колев участва в ритуал по отдаването на почит на загиналите войни в Руско-турската освободителна война при селата Кацелово и Горно Абланово.

В приветствието си той отбеляза, че именно сраженията тук са ключов етап за победния край на войната, така както всяка капка пролята кръв е допринесла за това.

Г-н Колев подчерта, че присъствието на събитието на народния представител Светлана Ангелова, на представители на областна администрация Русе и всички останали е израз на почит към паметта на хората, дали живота си за свободата на България.

Възпоменанието беше уважено и от временно изпълняващия длъжността генерален консул на Руската федерация в Русе г-н Иван Юриевич.

Събитието се организира от кметството в село Кацелово, община Две могили и Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Заместник областният управител Валентин Колев връчи и поздравителни адреси от името на областния управител г-н Галин Григоров на г-н Божидар Борисов, кмет на община Две могили, на г-н Иван Николаев, кмет на село Кацелово и на председателя на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва майор о.р. инж. Димитър Вълков, в които се казва:

„... Вие възкресявате спомена за героите, които творят вечността на нашия народ, защитавайки българския национален идеал. Смъртта на хилядите знайни и незнайни бойци, пожертвали себе си в името на майка България е повод за национална гордост и самочувствие! Да пазим, да помним и да предаваме по най-достоен начин, завещаното от храбрите ни предци!...”

Възпоменателното честване се състоя на 02.09.2017 г. в местността „Нови лозя” пред Паметника на загиналите руски войни в освободителната война 1877 – 1878 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари