136 живота са спасили лекарите в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков” тази година

1
Над 500 пейсмейкъра са имплантирани в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” през 2023 година
Над 500 пейсмейкъра са имплантирани в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” през 2023 година Снимка: УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”

Над 500 пейсмейкъра са имплантирани в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” през 2023 година

Лекарите от Отделението по кардиостимулация и електрофизиология в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков” са имплантирали над 500 електрокадриостимулатори от началото на годината. В тези процедури се включват, както антибрадикардни устройства така и комплексни интервенции. От началото на 2023 г. интензивно е застъпена и физиологичната електрокардиостимулация на снопа на лявото бедро на проводната система на сърцето.

До края на октомври са извършени 136 комплексни животоспасяващи процедури. Ръководеният от проф. Светослав Йовев екип са пионери в имплантацията на тези комплексни процедури в България, включващи – СRT P, CRT – D, ICD.

CRT-D устройството е най-високият клас пейсмейкър, който включва в себе си ресинхронизираща терапия и кардиовертер дефибрилатор. Този комбиниран електрокaрдиостимулатор се използва при пациенти с тежка форма на сърдечна недостатъчност и висок риск от внезапна сърдечна смърт.

Ресинхронизиращото лечение (CRT) помага да се възстанови електрическата синхронност на камерите, като по този начин подобрява както помпената функция на сърцето, така и прогресията на заболяването. Сърдечната ресинхронизираща терапия е подходяща за прицелни пациенти със сърдечна недостатъчност. Когато се комбинира с кардиовертер-дефибрилатор (CRT-D) може да профилактира внезапната сърдечна смърт. С напредването на сърдечната недостатъчност, пациентите са подложени на много по-висок риск от инвалидизация, развитие на животозастрашаващи аритмии и смърт.

Специалистите препоръчват имплантирането на устройство за сърдечна ресинхронизация да се прилага в ранната фаза на заболяването. Навременното и правилно прилагане на тази терапия може напълно или частично да възстанови нормалната функция на сърцето и да предпази пациента от чести хоспитализации, да подобри качеството на живот, да понижава смъртността и да предпази пациента от трансплантация на сърце. Имплантирането на устройството отнема 2-3 дни болничен престой, а пациентът се възстановява бързо, като още на следващия ден след процедурата се връща към ежедневните си навици и начин на живот.

За първи път в България, проф. Светослав Йовев е имплантирал РМ – CRT - Р за лечение на пациент със сърдечна недостатъчност през 2002 г. , както и за първи път в страната през 2006 год. е имплантирал CRТ – D за лечение на пациент със сърдечна недостатъчност и тежки ритъмни нарушения. Също така през същата година за първи път е имплантирал РМ с възможност за домашно проследяване – Home-Monitoring. През 2013 г. за първи път в Югоизточна Европа е имплантирал РМ – Pro – IMR CRT – D – електрокардиостимулатор за лечение на сърдечна недостатъчност и тежки ритъмни нарушения, съвместими с ЯМР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    една
    РЕСПЕКТ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари