13 смелчаци ще скочат в Дунав край Русе

6
Богоявленски водосвет и ритуал по спасяване на Светия кръст в река Дунав от 11:30 часа на понтона под хотел „Рига“
Богоявленски водосвет и ритуал по спасяване на Светия кръст в река Дунав от 11:30 часа на понтона под хотел „Рига“ Снимка: Дарик / архив

Богоявленски водосвет и ритуал по спасяване на Светия кръст в река Дунав от 11:30 часа на понтона под хотел „Рига“ 

С Богоявленски водосвет и с ритуал по спасяване на Светия кръст в р. Дунав от 11:30 часа на понтона под хотел „Рига“ Русе ще отбележи днешния Йордановден. Поради въведената в страната извънредна епидемична обстановка няма да се състоят обичайното литийно шествие, минаващо през центъра на града, както и приемането на войсковския строй от началника на гарнизона подполковник Павлин Илиев. Въпреки това по традиция извадилият кръста от водите на р. Дунав ще бъде награден от името на областния управител Галин Григоров с икона на Света Богородица Троеручица. Освен това за всички 13 смелчаци, които ще скочат в реката, чиято температура през днешния ден се очертава да е около 6 – 7°C, е предвидена и грамота отново от Галин Григоров за принос в съхраняването на българските традиции. Традиционно спасилият кръста бива награждаван още от кмета и от митрополита.

Точно в 8.00 часа във всички църкви в града ще бъде поставено началото на богослуженията, а в 9.00 часа ще се състои Света литургия в катедралния храм „Света Троица“.

Днешният празник ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. Вярва се, че в момента на кръщението небето се е отворило и Светият дух е слязъл върху Христос във вид на гълъб, а от небето са се чули думите: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук и названието на празника, който пък според народните поверия слага край и на така наречените „мръсни дни”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Рангеле, каква е тая музика, сватба ли минава?
- Грозданке, давай, че от 2 минути светофара свети зелено!

Харесай Дунавмост във Фейсбук