13 малко факта, които може да спасят живота ни един ден

1
Понякога знанието на прост факт може да увеличи шансовете ви за оцеляване или да ви помогне да спасите живота на друг човек
Понякога знанието на прост факт може да увеличи шансовете ви за оцеляване или да ви помогне да спасите живота на друг човек Снимка: Pixabay

Много от нараняванията и дори смъртта биха могли да бъдат избегнати, ако хората знаеха как да се държат правилно в критични ситуации

Понякога знанието на прост факт може да увеличи шансовете ви за оцеляване или да ви помогне да спасите живота на друг човек, пише Mila.bg

Миризма на риба или урина у дома

Ако не можете да откриете източника на миризмата, вероятно става дума за топящи се електрически проводници. Тази ситуация може да доведе до пожар или дори до експлозия. Най-добрият вариант е да се прекъсне електричеството, докато причината не бъде установена.

Мъртво вълнение

Ако случайно се окажете в мъртво вълнение, е напълно безполезно да плувате към брега - ще загубите само енергията и силата си. Опитайте се да плувате паралелно на брега, докато излезете от вълнението, и едва след това да заплувайте към брега.

Аспирин при инфаркт

Само една таблетка аспирин може сериозно да подобри начина, по който се чувствате. Човекът, който получава инфаркт, трябва веднага да легне и да сложи нещо под главата си или да седне и след това да вземе хапчето. За да подейства по-бързо, най-добре го сдъвчете.

Диагностициране на топлинен удар

Най-очевидните симптоми на топлинен удар са замаяност и гадене, но може да се появят и по други причини. За да знаете със сигурност, че е топлинен удар, хапнете нещо сладко. Ако вкусът на бонбона е неприятен, това е сигнал за топлинен удар. За хора, които имат сърдечносъдови заболявания, е жизненоважно да се определи причината възможно най-скоро и да се получи правилната помощ.

Проста маневра, която ще върне човек в съзнание

Ако някой е припаднал, сложете го да легне по гръб и притиснете коленете към гърдите му. Това ще възстанови притока на кръв към мозъка им и човекът ще се събуди. Но първо се уверете, че няма наранявания на крака или тялото, в противен случай ситуацията може да се влоши.

Помощ в случай на ухапване от отровна змия

За разлика от някои популярни погрешни схващания не трябва да изсмуквате отровата, да слагате лед, да превързвате ухапаното място или да горите раната. Преди медицинският екип да пристигне, жертвата трябва да пие много вода и да вземе антихистамин по възможност. Областта около ухапването не трябва да се докосва, защото в противен случай отровата ще се разпространи по-бързо в тялото.

Спасяване на удавник

Ако сте успели да спасите човек, който се дави, това не означава, че все още е извън опасност. Трябва незабавно да го закарате в болницата, в противен случай той би могъл да умре в рамките на няколко дни, ако в белите му дробове има остатъчна вода.

Как да счупите автомобилното стъкло в случай на катастрофа

Ако сте в ситуация, в която може да излезете само през прозореца на колата, а вратата е невъзможно да се отвори, не забравяйте, че е много по-лесно да се счупи прозорец, удряйки по краищата му. Може да използвате облегалката за глава, за да счупите прозореца.

Пожар заради бутилка с вода

Това може да звучи странно, но ако прякото слънце попадне върху бутилката, то наистина може да предизвика пожар. Работата е там, че бутилката действа като лупа и ще концентрира топлината на едно място. Така че най-добре е стъклените бутилки да се държат далеч от прозорците и никога да не се оставят в кола.

Трябва винаги да носите в себе си антихистамини

Може да ви спаси живота, ако се окажете алергични към нещо, което никога преди това не сте изпитвали като реакция. Понякога тя може да бъде смъртоносна, ако не получите квалифицирана помощ. Това е особено важно при пътувания, когато хората изпробват нови храни, виждат нови растения и отиват на напълно нови места.

Морската вода е твърде далеч от брега

Когато водната линия е необичайно далеч от брега, това е знак за цунами. Ако забележите това някъде, трябва да предупредите всички наоколо и да бягате.

Среща с агресивна мечка

Разбира се, най-добре е да избягвате мечките в дивата природа, но ако се случи среща, трябва да знаете, че най-слабото умение на това животно е неговата маневреност. Мечките бягат много бързо и пълзят много добре, но бързото движение около предмет като кола или дърво е много по-трудно за тях. Рано или късно животното ще се откаже да се опита да те хване, виждайки, че „храната“ не си струва енергията.

Не се паникьосвайте, преди мечката да започне да действа агресивно. Ако ви гледа само, стойте на място. Има шанс дори да не разбере какво сте и какво ще направите. Ако започне бавно да върви към вас, вървете бавно назад. Мечките рядко атакуват хората. Най-вероятно ще се откаже, щом осъзнае, че сте човек.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари