13 израелци са получили парализа на лицето след ваксинация с Pfizer

2
Един от ваксинираните разказа, че е усетил странни усещания по брадичката и в устата, продължили поне 28 часа
Един от ваксинираните разказа, че е усетил странни усещания по брадичката и в устата, продължили поне 28 часа Снимка: © Matthew Horwood/Getty Images

Един от ваксинираните разказа, че е усетил странни усещания по брадичката и в устата, продължили поне 28 часа

13 израелци са са получили парализа на лицевия нерв, след като им е поставена първата доза коронавирусна ваксина на Pfizer, съобщи изданието Yediot Ahronot, цитирано от РИА Новости и агенция Фокус.

Според министерството най-малко 13 души са развили симптоми на пареза, но лекарите в здравната система смятат, че броят на подобни случаи е по-голям на практика“, пише вестникът.

И така, един от ваксинираните каза, че няколко минути след ваксинацията е усетил странни усещания по брадичката и в устата. "Това продължи поне 28 часа. Не мога да кажа, че изчезна напълно, но освен това нямам други оплаквания", каза мъжът.

Министерството на здравеопазването отбеляза, че тези, които са развили симптоми на пареза след въвеждането на първата доза, трябва да отложат втората ваксинация, докато се възстановят. Лекарите обаче поставят под въпрос целесъобразността на прилагането на втора доза в такива случаи.

Масовата ваксинация срещу новия коронавирус започна в Израел на 20 декември, втората доза се прилага от 10 януари. През първата фаза здравните работници, студентите по медицина, гериатричният персонал и държавните служители бяха ваксинирани, за да послужат за пример на всички останали. На втория етап започна ваксинирането на хора над 60 години и тези, които са изложени на риск. Повече от два милиона души вече са получили първата доза от ваксината, а втората - над 200 хиляди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук