13 000 полицаи ще се грижат за сигурността около училищата

0
Предприети са специални мерки за сигурност за опазване на здравето и безопасността на учениците
Предприети са специални мерки за сигурност за опазване на здравето и безопасността на учениците Видео: NOVA

Предприети са специални мерки за сигурност за опазване на здравето и безопасността на учениците

Часове до началото на новата учебна година. За училищата четвъртък беше ден за последни приготовления, преди да посрещнат учениците. А в петък около всяка учебна сграда ще има засилено полицейско присъствие и специални мерки за сигурност.

Общо 13 000 души от ГД "Охранителна полиция" ще са разположени навсякъде около училищата и детските градини. А автомобилите ще са с включени светлинни сигнализации, за да бъдат забелязвани по-лесно, но и като поздрав за учениците, предаде NOVA.

В последните две седмици са проверени всички училища в страната и са написани над 1500 предписания, свързани със сигурността - като най-честите са за освежаване на пешеходни пътеки, засилване на видеонаблюдението и ремонт на оградите. За планирани са масови проверки в питейни заведения и магазини около училищата, за да се следи дали се продават алкохол и цигари на учениците.

Последна репетиция за учениците от 125 СУ "Боян Пенев”в София, които нямат търпение да открият празника.

„Хем е хубаво, че ще се видим с приятелите си, хем не е хубаво, че ваканцията свършва”, каза Теодора.

„Щастлива съм, че ще си видя класа и ще прекараме една страхотна последна година”, сподели Адриана.

Откриването на учебната година по традиция започва още на 14 септември - с водосвет за Кръстовден. „Ние се подготвяме за учебната година веднага след края на предходната. Ремонтите приключиха още в края на месец август, след това започна почистването на сградата, подготовката на документацията и днес беше малък празник за здраве и благоденствие на всички ученици, учители и родители”, заяви Венелина Николова, директор на 125 СУ "Боян Пенев”.

Лятото е преминало в подготовка и за това училище в Русе. „Подмяна на балатум, шпакловка на някои стаи, боядисване. Сега е още хаос, но след няколко часа всичко ще бъде изпънато по конец”, каза Емил Тюлеков, директор на ОУ "Никола Обретенов".

След първия звънец предстои и още работа - най-вече за пътната безопасност на децата. „Нашата училищна комисия има предложение за подновяване на хоризонталната и вертикалната маркировка и поставяне на знаци, които да показват ограничението на скоростта”, посочи Тюлеков.

От Пътна полиция са издали над 1000 подобни предписания към училищата в последните две седмици. Органите на реда напомниха и кое е най-често срещаното нарушение от родителите - да паркират върху пешеходна пътека или на по-малко от 5 м. преди нея.

„По тази начин те считат, че гарантират безопасността на собственото си дете - да е възможно най-близко до входа на училището, но забравят, че има и други деца и те също трябва да се придвижат безопасно”, каза Мария Ботева, зам.-началник на отдел "Пътна полиция" към ГДНП.

Освен проверки за неправилно паркиране, в петък полицаите ще следят строго и питейните и увеселителни заведения. „С оглед недопускане на лица под 18-годишна възраст в такива заведения в късните часове на денонощието. Също така да не се допуска продажба на алкохол и цигари в магазините и заведенията около училищата”, посочи ком. Малорад Иванов, ГДНП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Хаха
    В Русе полицаите нещо липсват
  • 4
    1
    Dem
    На добър час на децата ,но много ме е яд ,че само на 15 септември едни полицаи буквално стоят и се почесват по пешеходните пътеки. Имитираме работа,а от следващия ден всичко по старому. Ще продължат да убиват и деца и възрастни по пешеходните пътеки. В нормалния свят всеки божи ден има или полицаи или доброволци, които помагат на децата сутрин и обед да пресичат . Защото те са си деца.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари