12 години затвор за мега измамата с 575 бона

0

За общо 12 години зад решетките отиват подсъдимите в мега измамата на века с над половин милион лева Албенко Зоев Методиев и Борислав Димитров, реши преди дни районният съд в Първомай.

Двамата бяха единствените арестувани и изправени на подсъдимата скамейка, въпреки обещанията, че има и други замесени в крупното престъпление, които също ще бъдат задържани и на които също ще бъде потърсена съдебна отговорност.

Поради това Албенко, който на 8 септември м.г. бил в къщата на златната баба Елена Ангелова от Първомай и с нейна помощ е разбивал сейфа на внука й, е оправдан по обвинението, че е преметнал пенсионерката след предварително сговаряне с друго и неизвестно по делото лице. Присъдата на Албенко Методиев е 7 години затвор, а на втория подсъдим – Борислав Димитров – пет години зад решетките и глоба от 6 000 лева. Неговото обвинение бе променено по време на досъдебното производство, като Борислав отговаряше пред съда не за измама, а за вещно укривателство. По време на процеса така и не било доказано двамата подсъдими да се познават, става ясно от решението на съда в Първомай.

На 8 септември 2015г. баба Елена говори по телефона с непознат мъж. Той й казал, че любимият й внук – бизнесменът Ангел, е катастрофирал и трябва да бъде опериран. Пенсионерката се вързала на добре познатата схема и обяснила, че няма хилядарките, които й искат. Имала само 500 лева от пенсията. Когато в дома й пристигнал Албенко Методиев, тя му признала, че внукът й има пари в сейф, който е скрит в пода в кухнята под хладилника и печката. Бабата дала на Албенко ъглошлайф, за да разбие сейфа, но машината се оказала повредена. Тогава подсъдимият отишъл до магазин в Първомай и купил чисто нов ъглошфайф, като по делото са приложени касовата бележка и гаранционната му карта. С новата машина Албенко успял да разбие сейфа на внука и започнал отвътре да измъква пачките. Бабата пак му помагала, като му държала торбичка, в която той слагал парите, обясниха какво се е случило тогава от прокуратурата. В един момент обаче Елена Ангелова преценила, че непознатият е взел твърде много пачки и му казала да престане и да си тръгва. По време на разследването се разбра още, че в сейфа е имало и килограм злато, но пробитата дупка в касата била малка и Албенко не успял да извади кюлчето.

Отмъкнатите пари се оказаха 278 000 евро и 18 000 щатски долара с левова равностойност тогава за общо общо 575 260,70 лева. Сумата била на фирмата „Марица Логистик Сървис” ЕООД и внукът ги скрил в сейфа след фалита на КТБ, стана ясно по време на съдебните заседания в Първомай. От тях 368 810,51 лева били открити у Борислав Димитров, който е задържан в местността „Кална кория” в община Севлиево от местни ченгета. Затова и пред съда той отговаряше, че „прави опит да укрие, придобие и да спомогне да бъдат отчуждени чужди движими вещи – пари в общ размер на 368 810,51 лева”.

Разликата до отмъкнатата сума така и не е намерена. Не са открити до момента и останалите замесени в мега измамата на века. Присъдата може да се обжалва и протестира пред окръжния съд в Пловдив. 

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари