Как се извършва телефонна измама за 575 000 лева

0
Двама млади мъже са на съд за телефонна измама с отнета рекордна сума
Двама млади мъже са на съд за телефонна измама с отнета рекордна сума Снимка: Вестник Труд

Двама млади мъже ще бъдат изправени пред съда за телефонна измама от септември миналата година, при която бе отнета рекордната сума от над половин милион лева.

Районната прокуратура в Първомай внесе в съда обвинителен акт срещу 35-годишния Албенко Методиев и 24-годишния Борислав Димитров. Делото срещу тях ще бъде гледано през юни, съобщи пресцентърът на държавното обвинение, информира Actualno.

Делото е за телефонната измама, при която 80-годишна жена от Първомай предаде валута на стойност 575 760 лева. Парите са ѝ поискани с мотива, че внукът ѝ се нуждае от спешна операция.

Сега Албенко Методиев е обвинен за това, че с цел да набави имотна облага е възбудил и поддържал заблуждение у друг човек и с това му е причинил имотна вреда. Измамата е извършена с неустановено лице и е в големи размери, представляваща особено тежък случай. Борислав Димитров е обвинен, че в условията на опасен рецидив, е направил опит да укрие, придобие и да спомогне да бъдат отчуждени чужди движими вещи – пари. Според прокуратурата той е предполагал, че парите са придобити чрез измама, а деянието е останало недовършено по независещи от него причини. Двамата имат предишни осъдителни присъди.

Според обвинителния акт през септември 2015 г. Методиев публикувал съобщение в интернет, че търси работа. На 8 септември 2015 г. на посочения в обявата мобилен телефон, от румънски номер, се обадил непознат мъж, който попитал "дали иска да изкара пари", а Методиев отговорил положително. Непознатият му казал, че трябва да отиде до гр. Първомай, откъдето да вземе пари и документи и да ги "достави" до Велико Търново. Дал му точния адрес и обяснил, че там живее възрастна жена. Пред нея 35-годишният мъж трябвало да се представи за служител на Здравната каса, който идва да вземе пари за спешна операция на внука ѝ, за да ги занесе на лекаря, който щял да я извърши. Непознатият обяснил още, че в дома на възрастната жена има сейф, в който вероятно се съхраняват пари и той трябвало да намери начин да го отвори.

В същия ден Методиев тръгнал с лек автомобил към Първомай. Половин час по-рано на стационарния телефон на възрастната жена позвънил непознат, който се представил за "доктор Николов" и съобщил, че внукът ѝ е катастрофирал, трябва да бъде опериран по спешност, защото единият му крак го нямало, а другият можел да бъде спасен с операция, при която да му поставят "пирони" и "скоби" на гръбначния стълб, които стрували около 30 000 лева.

Малко по-рано същия ден внукът бил в дома на 80-годишната жена и преди телефонното обаждане тръгнал за Пловдив. Така жената, повярвала на измамника, обяснила, че има само 500 лева и му предложила да се обади на родителите на внука ѝ. Мъжът отвърнал, че бащата давал кръв и предал телефона на непозната жена, която се представила за дъщерята на бабата и казала: "Майко, много е зле, отива! Каквото имаш, събирай!". Възрастната жена поискали да излезе да търси пари, но непознатият я предупредил да не ходи никъде, да не затваря телефона и казал, че ще изпрати служител от Здравната каса да вземе парите, които има вкъщи.

В това време пред дома й пристигнал Албенко Методиев, който се представил за доктор от Здравната каса. Влязъл в дома ѝ, а след като разбрал за металния сейф, поискал инструменти, за да го отвори. Жената му дала тесла, кирка, бормашина и ъглошлайф. Обвиняемият не успял да отвори касата, взел 500 лева от възрастната жена, която тя му дала и си тръгнал. Малко след това се върнал, защото провел разговор с неустановен по делото човек, който му казал с дадените пари да куми други инструменти, да се върне и да отвори сейфа.

Така Методиев купил ъглошлайф от магазин в гр. Първомай, върнал се и направил малък отвор в сейфа, през който извадил пари, прибрал ги в торби и си тръгнал пеша. Преди това предупредил възрастната жена да измете и измие всичко след него. Възрастната жена попитала "д-р Николов", с когото през цялото време разговаряла по телефона, къде е автомобилът, с който дошъл "докторът от Здравната каса", а той й отвърнал, че е паркирал другаде и затворил. Малко след това по телефона се обадила дъщерята на измамената и така се разбрало, че тя е предала парите на мним доктор. Подали сигнал в полицията и след оперативно-издирвателни работи е била установено самоличността на Методиев, а автомобилът му е бил засечен на пътя между гр. Килифарево и Велико Търново. 

Другият обвиняем по делото - Борислав Димитров, получил на 8 септември обаждане по телефонна, че ще му бъдат платени 500 евро срещу "услугата" да отиде на посочено място и да вземе оттам пари. Те трябвало да бъдат оставени до билборд, близо до разклона за с. Добромирка, община Севлиево. Димитров пристигнал на уреченото място с лек автомобил малко преди полунощ. Задържан е от полицията, докато търсел парите в тревата. При извършения оглед в бял полиетиленов плик, под билборда, са били открити банкноти с различен номинал в евро и щатски долара.

По делото е установено, че общата стойност на имотната вреда е 575 760 лева, като 500 лева от тях са собственост на пострадалата 80-годишна жена, а останалите – 278 000 евро и 18 000 щатски долара са собственост на внука ѝ. Мъжът е собственик и управител на дружество със седалище в гр. Пловдив.

При последвалия разпит Методиев, който е с постоянна мярка "задържане под стража", се е признал за виновен, а Димитров е отрекъл вината си. От държавното обвинение посочват, че двамата имат предишни присъди.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари