101 години от смъртта на Иван Вазов

0
Иван Вазов оставя ярка следа в историята на България и оказва огромно влияние върху българската литература и култура
Иван Вазов оставя ярка следа в историята на България и оказва огромно влияние върху българската литература и култура

Иван Вазов оставя ярка следа в историята на България и оказва огромно влияние върху българската литература и култура

На днешния ден се навършват 101 години от смъртта на българския поет, писател и драматург, най-често припознаван като патриарх на българската литература, Иван Вазов, съобщава NOVA.

Вазов е роден на 27 юни 1850 г. в град Сопот и учи в родния си град, след това в Калофер и Пловдив. Поетът живее за кратко в Румъния и там среща хъшовете – тази среща се оказва съдбоносна, защото насочва писателят към патриотично-граждански теми, на които остава верен до края на живота си. Иван Вазов работи като учител и преводач, но именно писателството дава облика на живота му. Оформен под прякото въздействие на патриотичния подем в навечерието на Априлското въстание като поет-гражданин, реалист и демократ, Вазов цял живот защитава своето разбиране за високата обществена мисия на литературата.

Житейският път на Иван Вазов минава през 5 войни – войната за свободна България, войната за съединена България, двете балкански и Първата световна. През цялото това време Вазов продължава да пише, а перото му оставя вечна следа във времето.

Иван Вазов оставя ярка следа в историята на България и оказва огромно влияние върху българската литература и българската култура. Неговото творчество е преведено на повече от 50 езика и е широко разпространено и в чужбина.

На днешния ден Националният литературен музей проведе поклонение в негова памет. На панихидата присъстваха служители на музея, родственици на Вазов, изявени български писатели и представители на държавни и културни институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари