1000 лева за сервитьор, 700 лева за лекар!

0
„Въртенето на табла” се оказва далеч по-доходоносна работа от дейността на млад медик
„Въртенето на табла” се оказва далеч по-доходоносна работа от дейността на млад медик

„Вече не подбирам. Няма значение каква ще е работата, а да е високо заплатена. Специалности и дипломи в днешно време са обезценени”.

Това споделя безработен висшист от Кърджали в Бюрото по труда в областния град.

Ако един безработен с диплома от университет кандидатства за нискоквалифицирано работно място в региона, то той ще трябва да се бори за него с поне 8 души с осми клас или по-ниско образователно ниво. Това установи проверка на 24rodopi.com на база последните данни от трудовите борси в област Кърджали.

През препитание в региона са 467 лица с висше образование. 3 632 души са регистрирани в бюрата по труда с основно или по-ниско образование.

Най-трудно пък си намират работа жени, като те съставляват 58 на сто от общия брой на безработните лица. 2 275 души пък повече от година не могат да намерят свое професионално поприще.

До хиляда лева на месец може да си докара сервитьор в някои от най-оборотните заведения в Кърджали, като основното му възнаграждение е над 700 лева. В същото време в областния град се търсят лекари, като офертата за месец е... 700 лева. И в двете сфери обаче има недостиг на служители. Интересното в случая е, че „въртенето на табла” се оказва далеч по-доходоносна работа от дейността на млад медик в Източните Родопи.

От гледна точка на намирането на препитание, то Кърджали и Момчилград са общините с най-ниска безработица в региона. На другия полюс пък са Ардино и Кирково. Едва 5,6 на сто е нивото по показател „Липса на работа” край Арда, като то е по-ниско дори от средните стойности за страната.  9,2% е безработицата в Момчилград, докато в Ардино достига рекордните 20 процента. Следва Кирково с 18,9 на сто безработни, Джебел-17,2% и Крумовград с 14,7%.

Данните бяха оповестени от директора на Бюрото по труда Метин Хафъзсалим.

Към края на януари т.г. в отделите на трудовата борса в различните общини са се регистрирали общо 6 550 души. Нивото на безработица в областта е 10,8 на сто при 7,2% за страната. По този показател регионът е на 14 място сред 28 области.

През януари 462 е броят на лицата започнали работа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари