1000 лева глоба за русенец, подал фалшив сигнал на телефон 112

0
Сюжетът се разиграл покрай дължима от него издръжка
Сюжетът се разиграл покрай дължима от него издръжка Снимка: Dunavmost

Срещу 32-годишния мъж се водело дело за неплатена издръжка на детето му

Районен съд – Русе призна за виновен 32-годишния Н. Д. в това, че предал чрез тел.112 невярно повикване за помощ относно извършен спрямо него грабеж, и му наложи административно наказание глоба в размер на 1000 лв.

През 2020 г. срещу подсъдимия се водело дело за неплащане на издръжка на детето му. Н. Д. помолил съда да му даде време, за да изплати цялата сума от 2520 лв. и да се възползва от привилегията на закона да не бъде наказан за това престъпление. Тъй като нямал пари, на 10.07.2020 г. решил да се обади на тел.112 и да заяви, че непознат млад мъж на колело му е издърпал чантичката от естествена кожа с намиращите се в нея калъф за очила, лична карта и 2800 лв.

Още същия ден било образувано досъдебно производство и Н. Д. бил разпитан като пострадал, като при разпита доразвил версията къде точно е минал и как е бил „ограбен“. Разследващите органи преминали по описания от подсъдимия път и иззели записите от охранителните камери. Така станало ясно, че Н. Д. изобщо не е носел мъжка кожена чантичка и не е станал жертва на престъпление, поради което бил привлечен като обвиняем за подаденото невярно повикване към тел.112.

За такова деяние Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до 2 години. Още в разпоредителното заседание Н. Д. призна вината си и делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие. Тъй като е пълнолетен и неосъждан, от престъплението не са настъпили имуществени вреди, и са налице всички останали предпоставки на чл.78а от НК, Районен съд – Русе го освободи от наказателна отговорност и му наложи административно наказание глоба в минималния по закон размер от 1000 лв.

Решението може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Окръжен съд – гр. Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари